1135. – Rođen je jevrejski filozof, lekar, matematičar i astronom Mojsije ben Majmon, poznat kao Mojsije Majmonid, sledbenik Aristotela, najveći jevrejski filozof srednjeg veka.

1746. – Rođen je španski slikar Fransisko Hose de Goja i Lusientes, umetnik nemirnog i pustolovnog duha, koji je mimo ustaljenih šema najdublje obuhvatio stvarnost Španije.

1842. – Američki lekar Kroford Long prvi je – prilikom hirurške intervencije u bolnici u gradu Džeferson u američkoj državi Džordžija – upotrebio eter kao anestetik.

1844. – Rođen je francuski pisac Pol Verlen, boem i pustolov, čije su neposredne pesme, pune lirizma i muzike, znatno uticale na simboličku školu.

1853. – Rođen je holandski slikar Vinsent van Gog, jedan od najoriginalnijih i najtemperamentnijih u istoriji slikarstva.

1856. – U Parizu je mirovnim ugovorom okončan Krimski rat vodjen od 1953. između Rusije i Otomanskog carstva, kojem su se priključile Francuska, Velika Britanija i Sardinska kraljevina [Pijemont].

1867. – Senatu SAD podnesen je najneobičniji ugovor novijeg vremena – o kupovini od Rusije Aljaske, teritorije od milion i po kvadratnih kilometara, za samo 7,2 miliona dolara. Vrednost Aljaske se pokazala već 1897. kad je otkriveno zlato, kasnije bogata nalazišta mnogih ruda, najzad i nafta.

1894. – Rođen je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu “Il-2” za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu i putničkim avionima konstruisanim posle rata [“Il-12”, “Il-18”, “Il-62”, “Il-86”].

1905. – Grci su na Kritu podigli ustanak protiv turske vladavine. To grčko ostrvo u Sredozemnom moru pripalo je Grčkoj 1913, posle balkanskih ratova.

1944. – Britanski i američki bombarderi zasuli su drugi put u Drugom svetskom ratu Niš tepihom bombi, usmrtivši najmanje 50 srpskih civila.

1945. – Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila poljsku baltičku luku Dancig [sadašnji Gdanjsk].

1967. – NATO je zatvorio vojne štabove u Francuskoj, pošto je predsednik Šarl de Gol odlučio da povuče zemlju iz tog zapadnog vojnog saveza pod dominacijom SAD.

1973. – Poslednji kontingent trupa SAD napustio je Južni Vijetnam, okončavajući direktno vojno uplitanje Vašingtona u Vijetnamski rat, tokom kojeg je poginulo više od 58.000 američkih vojnika.

1979. – Iranci su na dvodnevnom referendumu ubedljivom većinom izglasali uspostavljanje islamske republike.

1981. – Predsednika SAD Ronalda Regana, u trenutku dok je izlazio iz jednog hotela u Vašingtonu, lakše je ranio atentator Džon Hinkli.

1983. – Umro je srpski političar i pisac Rodoljub Čolaković, učesnik građanskog rata u Španiji i jedan od organizatora ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

1986. – Umro je američki filmski glumac Džejms Kegni, umetnik nesvakidašnje energije i ekspresivnosti, koji je u žanru kriminalističkog filma bio personfikacija “andjela garava lica”, folklornog heroja epohe prohibicije i velike ekonomske krize.

1990. – Parlament Estonije proglasio je ŠSR okupatorskom silom i zatražio punu nezavisnost.

1993. – Vlada u Skoplju odbacila je naziv “Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, koji su predložili međunarodni posrednici radi priznavanja novostvorene države i njenog prijema u UN.

1999. – U trećem napadu na čačansku fabriku “Sloboda” od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, gotovo sasvim su uništeni pogoni za proizvodnju usisivača, električnih šporeta i ostale bele tehnike, a šteta posle vazdušnih udara procenjena je na najmanje 300 miliona dolara.

1999. – Francuski list “Parizijen” objavio je fotografiju olupine američkog aviona “F-117A” u blizini Teočaka u severoistočnoj Bosni, pored koje su stražarili američki vojnici.
ičkog aviona “F-117A” u blizini Teočaka u severoistočnoj Bosni, pored koje su stražarili američki vojnici.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…