45 učenika OŠ Sestre Ilić učestvovalo je u akciji uništavanja legala gubara u šumama u blizini manastira Lelić.
Gubar je inače najštetnija vrsta insekata na području naše zemlje i njegovom suzbijanju mora se posvetiti posebna pažnja. Preventivne mere podrazumevaju stalno praćenje stanja populacije dok represivne mere suzbijanja obuhvataju mehaničko-fizičke, hemijske i biološke mere.
Sagledavajući stanje u šumama valjevskog kraja, okružno načelstvo se još u maju prošle godine obratilo ministarstvu poljoprivreda sa zahtevom da se KO proglasi za ugroženo područje.
U avgustu prošle godine godine ministarstvo je imajući u vidu najezdu gubara na ovim prostorima donelo naredbu o sprovođenju mera na zaštiti šuma i bilja od gubara kojim se spostvenici šuma obavezuju na uništavanje legala ovog insekta u skladu sa uputstvima stručnjaka u JP Srbija šume . Treba napomenuti i da je 60 % šuma u privatnom vlasništvu i da postoji dosta staračkih domaćinstava koje dodatno otežava celu situaciju.

Gubar je vrst leptira koja na ovom području ima optimalne uslove za život. Populacija se povremeno javlja u veoma visokoj brojnosti , odnosno stupaju u gradacije koje traju tri do šest godina. U godinama masovnog namnožavanja, gusenice se intenzivno hrane lišćem gotovo svih drvenastih vrsta i izazivaju golobrste u šumama na velikim prostorima, voćnjacima i zelenilu u parkovima. Mužjak i ženka gubara se dosta razlikuju u veličini i boji. Ženka polaže jaja u više slojeva i prekriva ih žutim dlačicama. Tokom svog rasta gusenica se više puta presvlači. Ženke i pored toga što imaju razvijena krila ne mogu da lete, a gubari su inače najviše aktivni noću. Mlade gusenice se pojavljuju s proleća ranije ili kasnije u zavisnosti od vremenskih uslova. & do 7 dana nakon izleganja mlade gusenice odlaze u krune stabala radi ishrane.Za hranu gusenice koriste tek otvorene pupoljke i mlado lišće, a na voću cvetne latice. Kada na jednom stablu nestane lišća, gusenice se sele na drugo i na taj način mogu da peđu i više kilometara i da prebrode razne prepreke. Gusenice se hrane tokom 24 sata, dakle i danju i noću. U stadijumu gusenice gubar provodi oko dva meseca i više puta se presvlači. Stadijum lutke traje oko dve nedelje i onda se pojavljuje leptir.
U zavisnosti od vremenskih uslova, gusenice se pojavljuju ranije ili kasnije. Obzirom da je lepo vreme već počelo i da će gubar u stadijumu jaja biti još desetak dana, očigledno je da vremena za čekanje nema. Zaštitimo naše šume. da će gubar u stadijumu jaja biti još desetak dana, očigledno je da vremena za čekanje nema. Zaštitimo naše šume.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…