1074. – Papa Grgur VII naredio je da svi oženjeni rimokatolički sveštenici budu izbačeni iz Crkve.

1454. – Rođen je italijanski moreplovac Amerigo Vespuči, prema čijoj je latinskoj verziji imena [Americus] nemački kartograf Martin Valdzemiler 1507. Novi svet pogrešno nazvao Amerika.

1807. – Predvođeni Karađorđem, srpski ustanici su potpuno oslobodili Beograd od Turaka, iako je grad, kao politički centar pašaluka, bio čvrsto utvrđen i posednut jakim janičarskim snagama.

1817. – Srpski vojvoda i popečitelj [ministar] finansija u Prvom srpskom ustanku knez Sima Marković pogubljen je u beogradskoj tvrđavi prema naređenju Marašli Ali paše.

1831. – Kralj Luj Filip osnovao je Francusku Legiju stranaca, sa sedištem u Alžiru.

1851. – Umro je danski fizičar Hans Kristijan Ersted, osnivač nauke o elektromagnetizmu. Njemu u čast jedinica za jačinu magnetskog polja u elektormagnetskom CGS sistemu je nazvana ersted [oznaka Oe].

1888. – Umro je nemački car Vilhelm I Fridrih Ludvig, koji je pomagao kancelaru Otu fon Bizmarku da “krvlju i gvožđem” ujedini Nemačku.

1890. – Rođen je sovjetski državnik ruskog porekla Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin, poznat kao Vjačeslav Mihajlovič Molotov, šef sovjetske diplomatije od 1939. do 1949. i od 1953. do 1956. Održao se u vrhu vlasti tokom bezmalo tri decenije strahovlade Josifa Staljina, ali je u junu 1957, pod optužbom za “antipartijski stav”, isključen iz Centralnog komiteta Komunističke partije i smenjen sa svih funkcija.

1916. – Nemačka je u Prvom svetskom ratu objavila rat Portugaliji, koja je prethodno u svojim lukama zaplenila nemačke brodove.

1919. – Britanci su deportovali na Maltu vođu egipatskog pokreta za nezavisnost Saada Zaglula.

1924. – Italija je anektirala Rijeku.

1934. – Rođen je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je obleteo Zemlju.

1942. – Japanske invazione snage su u Drugom svetskom ratu okončale zauzimanje indonežanskog ostrva Java. Indonezija je tada bila holandska kolonija.

1943. – Rođen je američki velemajstor Robert “Bobi” Džejms Fišer, 11. prvak sveta u šahu, prvi Amerikanac koji je osvojio tu titulu. Velemajstor je postao u 15. godini, a svetski šampion 4. septembra 1972, pobedivši u meču u Rejkjaviku ruskog velemajstora Borisa Spaskog rezultatom 12,5:8,5.

1945. – Američke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele Bon.

1956. – Englezi su deportovali kiparskog arhiepiskopa Makariosa III na Sejšelska ostrva u Indijskom okeanu.

1987. – Teheran je optužio Bagdad da upotrebljava hemijsko oružje u iransko-iračkom ratu.

1989. – Vlasti u Varšavi zvanično su optužile sovjetske službe bezbednosti za likvidaciju više od 4.200 poljskih oficira u Katinskoj šumi u proleće 1940.

1991. – U Beogradu su se masovne opozicione demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića, posle brutalne policijske intervencije, pretvorile u krvave nerede u kojima su poginuli učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović. Režim je uveče, kad se situacija smirila, demonstrirao silu tako što je na ulice izveo tenkove, pod izgovorom da to čini zbog izgredničkog ponašanja pojedinih demonstranata koji su demolirali prodavnice u strogom centru grada.

1992. – Umro je bivši premijer Izraela Menahem Begin, prvi izraelski državnik koji je potpisao ugovor s nekom arapskom zemljom.

1994. – Teroristi Irske republikanske armije izveli su prvi u seriji minobacačkih napada na londonski aerodrom “Hitrou”.

1999. – Iranski predsednik Muhamed Hatami doputovao je u Italiju, što je bila prva poseta Zapadu šefa iranske države od islamske revolucije 1979. u toj azijskoj zemlji.

2000. – NATO je odbacio izveštaje da je špijun unutar tog vojnog saveza snabdevao Srbe tajnim detaljima tokom agresije NATO na Jugoslaviju u proleće 1999.

2003. – Evropska unija otvorila je diplomatsko predstavništvo u kubanskoj prestonici Havani.
.

2003. – Evropska unija otvorila je diplomatsko predstavništvo u kubanskoj prestonici Havani.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…