1513. – Umro je papa italijanskog porekla Julije II, najveći pokrovitelj umetnosti medju poglavarima rimokatoličke crkve.

1613. – Na ruski presto stupio je Mihail, sin moskovskog patrijarha Filareta, rodonačelnik dinastije Romanov koja je vladala Rusijom do 1917.

1677. – Umro je holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza, tvorac monističkog determinizma i jedan od osnivača liberalističke političke filozofije. Znatno je uticao na francusku prosvetiteljsku filozofiju i na nemačku filozofiju.

1728. – Rođen je ruski car nemačkog porekla Karl Peter Ulrih, vojvoda od Holštajn-Gotorpa, poznat kao Petar III Fjodorovič Romanov, koji je vladao samo nekoliko meseci.

1795. – Holandija je predala Velikoj Britaniji ostrvo Cejlon u Indijskom okeanu.

1836. – Rođen je francuski kompozitor Leo Delib, romantičarski stvaralac koji je medju prvima komponovao simfonijski balet i razvijao ga do pantomime.

1893. – Rođen je španski gitarista Andres Segovija, najveći majstor tog instrumenta u 20. veku. Već sa sedam godina počeo je da priređuje koncerte širom sveta, izvanredno tumačeći dela klasičnih majstora, čime je gitaru uvrstio u koncertne instrumente ozbiljne muzike.

1903. – Rođena je američka književnica francuskog porekla Anais Nin, čiji su dnevnici remek delo samoanalize i zanimljivo svedočanstvo o modernoj boemiji. Osnovna tema njenih romana je traganje za vlastitim identitetom, a pisala je i po narudžbini erotske priče za kolekcionare erotike.

1911. – Japan i SAD potpisali su trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u Ameriku.

1916. – Nemačkim napadom počela je bitka kod Verdena u Francuskoj, najkrvavija u Prvom svetskom ratu, u kojoj je do decembra 1916. poginulo oko milion nemačkih i francuskih vojnika.

1924. – Rođen je zimbabveanski državnik Robert Gabrijel Mugabe, koji je posle sticanje nezavisnosti Zimbabvea 1980. postao prvi premijer te afričke zemlje.

1947. – Polaroid, prvi instant fotografski aparat, prikazao je u Njujorku njegov pronalazač Edvin Herbert Lend.

1958. – Gamal Abdel Naser izabran je za prvog predsednika Ujedinjene Arapske Republike, federacije Egipta i Sirije.

1963. – ŠSR je upozorio SAD da bi napad na Kubu mogao da znači svetski rat.

1965. – Ubijen je američki borac za gradjanska prava afričkog porekla Malkolm Eks, vođa američkih crnaca, u trenutku dok je u Njujorku govorio na skupu svoje Afro-američke organizacije jedinstva. Bio je vatreni propovednik rasnog ponosa i crnačkog nacionalizma.

1972. – Ričard Nikson doputovao je u Peking, kao prvi predsednik SAD u takvoj poseti, čime je počela normalizacija američko-kineskih odnosa.

1974. – U Skupštini SFRJ proglašen je Ustav za koji je rečeno da je “nova etapa u razvitku jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja”, kojim je zemlja konfederalizovana, a Srbija dezintegrisana, pretvaranjem njenih pokrajina Kosova i Metohije i Vojvodine u svojevrsne “države u državi”.

1992. – U Lisabonu je počela konferencija o Bosni i Hercegovini, na kojoj su se predstavnici triju vodećih nacionalnih stranaka dogovorili da se uredjenje BiH zasniva na više entiteta u postojećim granicama.

1997. – Predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić izabran je za gradonačelnika Beograda, na osnovu pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima u novembru 1996, postavši prvi nekomunistički gradonačelnik glavnog grada Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.

2002. – Predsednik SAD Džordž Buš posetio je Kinu tačno 30 godina posle predsednika Ričarda Niksona čijom je posetom okončano više od dve decenije otvorenog neprijateljstva Vašingtona i Pekinga.

iksona čijom je posetom okončano više od dve decenije otvorenog neprijateljstva Vašingtona i Pekinga.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…