Sveti mučenik Trifun rođen je u selu Kampsada u Frigiji. Potiče iz siromašne porodice. U dečačkim danima čuvao je guske. Od malena, zahvaljujući Božjoj blagodati, isceljivao je stočne bolesti, a iz ljudi izgonio zle duhove. U to doba Rimskim carstvom vladao je car Gordijan, čija je ćerka Gordijana naglo sišla s uma. Najbolji rimski lekari dugo nisu mogli da je izleče. U jednom trenutku, iz devojke progovori demon, rekavši da ga iz Gordijinog tela i uma može isterati samo čuvar gusaka Trifun. Trifun bi doveden u Rim gde u najkraćem roku isceli carevu kćerku. U znak zahvalnosti car Gordijan mu podari mnoge darove koje ovaj sveti mladić usput razdeli siromasima. U rodnom selu nastavi sa čuvanjem gusaka i svakodnevnim molitvama.
Kada je vladao car Demije, bilo je progona hrišćana, pa je i Trifun uhvaćen i izveden pred sud u Nikeji. Trifun nije odustao od svoje vere i pored raznovrsnih mučenja kojima je bio podvrgnut, pa mu je odrubljena glava 1. februara po starom, odnosno 14. februara po novom kalendaru 250. godine.

Ubrzo posle njegovog pogubljenja nad njegovim mrtvim telom desiše se mnoga čudesna isceljenja. Iz tih razloga Nikejci odlučiše da ga sahrane u svom groblju. Ali, nekome od njih Svetitelj se javi u snu, izrekavši želju da ga prenesu u rodno selo i tamo sahrane.
Sveti Trifun na ikoni predstavlja se u običnom odelu – dolami sa ogrtačem – držeći u jednoj ruci srp i snop, a u drugoj krst i vinovu lozu. Takođe se slika u običnom odelu sa ogrtačem i guskama oko sebe jer je bio čuvar gusaka. Spomen svetom Trifunu čini je 14. februara (1. februara). Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja. Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i “zaklinanije svjatago mučenika Trifuna”. Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Narod još kaže: “Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope”.
Kuriozitet je da se već više od jedne decenije na ovim prostorima medijski popularizuje Dan svetog Valentina, koji se u rimokatoličkoj tradiciji smatra zaštitnikom zaljubljenih. I pored činjenice da se oba praznika proslavljaju istog dana, 14. februara, treba istaći da se poput ostalih svetitelja i Sveti mučenik Trifun odlikovao velikom ljubavlju prema Gospodu Hristu i svim Božjim stvorenjima. Prema tome, Sveti mučenik Trifun koji je lečio sišavše s uma, zbog sopstvenog čudotvorstva, pored voćara i vinogradara, takođe je i zaštitnik zaljubljenih.

s uma, zbog sopstvenog čudotvorstva, pored voćara i vinogradara, takođe je i zaštitnik zaljubljenih.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…