Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju raspravu o vladinom predlogu Porodičnog zakona, koji je podržala većina poslaničkih grupa. Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović izrazio je uverenje da će zakon biti usvojen, jer kvalitetno definiše prava deteta i prvi put u Srbiji nasilje u porodici definiše kao društveni, a ne lični problem.

Vlada Srbije je razrešila Olivera Bogavca dužnosti pomoćnika ministra finansija – rukovodioca Uprave za sprečavanje pranja novca, zbog osnovane sumnje da je suprotno odredbama člana 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, zaključio ugovor o delu sa “Aerodromom Beograd” za obavljanje savetodavnih poslova.

Rusija smatra da je još rano da se pokreće pitanje konačnog statusa Kosmeta, kao i da odluku o početku pregovora o tome treba da donese Savet bezbednosti UN, rekao je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Vladimir Čižov. “Rusija se zalaže za stvaranje uslova koji bi omogućili da situacija na Kosmetu bude u skladu sa međunarodnim standardima, nakon čega Savet bezbednosti UN treba da donese novu rezoluciju o pokretanju procesa određivanja statusa Kosova”, rekao je Čižov za RIA “Novosti”.

Šef UNMIK-a Seren Jesen-Petersen upozorio je u Beču, na sastanku stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, na opasnost od eventualnog izbijanja nasilja na Kosmetu kako bi se sprečio napredak u pregovorima o budućem statusu pokrajine.

Evropska unija i SAD su, u Luksemburgu, istakli rešenost da usaglašenom zajedničkom politikom na Balkanu pospeše stabilnost, mir i demokratiju i utiču na za sve prihvatljivo rešenje na Kosmetu. To proizlazi iz izjava koje su američki državni sekretar Kondoliza Rajs i šef diplomatije Luksemburga Zzan Aselborn dali na konferenciji za novinare posle sastanka EU-SAD.

Srpski ministar pravde Zoran Stojković rekao je da očekuje da će Haški tribunal predmet “vukovarska trojka” – suđenje Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, ustupiti našem pravosuđu, a ne sudovima u Hrvatskoj.

Suđenje optuženima za ubistvo četiri člana Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali i za pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića nastavlja se u Okružnom sudu u Beogradu. Očekuje se da se kao svedok pojavi Drašković, koji je preko posrednika 9. februara obavestio sud da će doći da svedoči.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić najavio je da će Vlada Srbije do sledeće sednice, u četvrtak, 17. februara, doneti odluku najpre o privremenim merama, a potom i o stečaju u “Jat ervejzu”, ukoliko do tog roka sindikati i poslovodstvo ne postignu dogovor o raspodeli plata.

Deset iračkih policajaca i 20 pobunjenika poginulo je, a 50 policajaca je ranjeno u borbama u Salman Paku, južno od Bagdada, rekli su bezbednosni izvori. “Dvadeset pobunjenika je ubijeno, a 21 je uhapšeno”, rekao je za AFP državni sekretar za nacionalnu bezbednost u Iraku Kazem Daud. Neimenovani zvaničnik policije je rekao da je 10 policajaca poginulo i 50 ranjeno u tim sukobima.

Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izjavila je danas da Severna Koreja samo produbljuje svoju međunarodnu izolaciju, zbog odluke da se povuče iz multilateralnih pregovora o njenom spornom nuklearnom programu. Rajsova je tražila od Pjongjanga da preispita svoju odluku o povlačenju iz tih pregovora i dodala da će Severna Koreja dobiti bezbednosne garancije samo ukoliko se odrekne nuklearnog programa.

Severna Koreja dobiti bezbednosne garancije samo ukoliko se odrekne nuklearnog programa.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…