Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o amandmanima na vladin predlog zakona o radu, pošto je jučerašnju sednicu pre vremena prekinuo predsednik parlamenta Predrag Marković, zbog svađe poslanika Demokratske stranke [DS] i Demokratske stranke Srbije [DSS].

Srbija je ponovo dobila podršku Grčke za način na koji pokušava da reši problem Kosova i Metohije koji je uveliko prevazišao granice Srbije i postao ključni problem regiona, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić posle jučerašnjih razgovora u Atini sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.

Potpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus najavio je da će Evropska banka za obnovu i razvoj uložiti oko 200 miliona dolara u Srbiju tokom 2005. godine i izrazio uverenje da će predstojeća godišnja Skupština EBRD-a u Beogradu biti veliki podsticaj za nastavak reformi i razvoj domaće privrede.

Šef Službe za informisanje Misije UN na Kosovu Hua Đang izjavila je Tanjugu da UNMIK razmatra zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića da posetiti Kosovo i Metohiju 13. i 14. februara. To treba da bude prva poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohjiji još od pre 1999. godine – otkako se južna srpska pokrajina nalazi pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Jednistvena sindikalna organizacija Jat ervejza saopštila je danas da će prihvatiti svaki način raspodele zarada koju predloži poslovodstvo, kako bi bio izbegnut stečaj u toj aviokompaniji. U saopštenju se tog reprezentativnog sindikata, koje je medijima prosledio Medija centar Jata, apeluje se na svih 3.700 zaposlenih da u okviru svojih mogućnosti urade sva kako bi bila sačuvana srpska aviokompanija, koja se sada nalazi u teškoj situaciji. Od poslovodstva Jedinstvena sindikalna organizacija Jata zatražila je da “izađe iz letargije i aktivno učestvuje u rešavanju problema”, a od Vlada Srbije da donese strategiju dugoročnog razvoja vazdušnog saobraćaja.

U skladu sa zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Sretenje – Dan državnosti Srbije je neradni dan i praznuje se 15. februara. Sretenje, istovremeno i praznik Srpske pravoslavne crkve, proglašeno je za Dan državnosti Srbije 10. jula 2001. godine usvajanjem Zakona o državnim i drugim praznicima Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je u izbegličkom kampu ispod Avale Krsto Krstić [47], izbeglica iz mesta Suvi Do, posle kraće svađe, ispalio više metaka iz pištolja u pravcu Nebojše Antića, pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije, nanevši mu rane opasne po život.

Naftna industrija Srbije saopštila je danas da je sa mađarskom kompanijom “MOL” postigla dogovor o isporuci dodatne dnevne količine prirodnog gasa, čime će biti osigurano nesmetano snabdevanje industrije, individualnih potrošača i energana.

Rok za podnošenje poreske prijave za porez na dodatnu vrednost za januar ove godine ističe danas. Obavezu da prijave taj porez imaju evidentirani obveznici koji su u proteklih 12 meseci ostvarili, odnosno planirali da u narednih 12 meseci ostvare promet veći od dva miliona dinara.

Generalna direkcija Evropske komisije za poljoprivredu predložila je da se za Srbiju i Crnu Goru odredi godišnja kvota za izvoz šećera na tržište Evropske unije od 180.000 tona, što je daleko najveća količina koju Komisija, u okviru preferencijalnog statusa, odobrava bilo kojoj zapadnobalkanskoj zemlji.

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman izjavila je da je Tužilaštvo predalo predsedniku Tribunala zahtev da se predmet “vukovarske trojke” ustupi ili hrvatskom, ili srpskom pravosuđu.

Dan posle objavljivanja prekida vatre jedan Palestinac je podlegao ranama posle oružanog napada iz jevrejskog naselja u Gazi, javile su agencije. Prema prvim izveštajima, reč je je 20. godišnjem Palestincu, koji je ranjen nedaleko od izbegličkog kampa u južnom delu Gaze, na koga je poucano iz jevrejskog naselja u kome su stacionirani i izraelski vojnici.

Nepuna dva dana posle proglašenja obustave nasilja između Izraelaca i Palestinaca na regionalnom samitu u Egiptu, palestinski ekstremisti su jutros ispalili najmanje 25 mina na jevrejska naselja u pojasu Gaze. U napadima niko nije povređen, ali je nekoliko kuća oštećeno u naselju Neve Dekalim.

Najmanje tri osobe su poginule, a četiri povredjene, u jutrošnjoj eksploziji automobila-bombe na raskrsnici u centralnom Bagdadu, saopšteno je iz bolničkih izvora. Automobil je dignut u vazduh na trgu Tahrir, velikoj gradskoj raskrsnici okruženoj prodavnicama i otvorenom pijacom, zbog kojih je to gradsko područje uvek puno ljudi.

enom pijacom, zbog kojih je to gradsko područje uvek puno ljudi.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…