Skupština Srbije je krajem decembar usvojila Izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojim se izjednačavaju prava pripadnika četničkog i partizanskog pokreta, te ustanovljava “Ravnogorska spomenica 1941.”, poput “Partizanske spomenice”. Zakon je usvojen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je utemeljen na istorijskoj istini i da je neophodno izjednačiti prava svih koji su se borili protiv okupatora, fašista i nacista. Ovih dana Vlada Srbije treba da donese uredbu kojom će se precizirati način na koji će ravnogorci moći da steknu status borca i nosioca Ravnogorske spomenice. U valjevskom kraju prema rečima Vladana Radosavljevića ima za sada oko 50 prijavljenih.
Radosavljević očekuje da će se penzije kretati u visini od oko 10 hiljada dinara, a korisnici će ih primati od dana kada je Zakon usvojen.
Izmene Zakona kojima se izjednačavaju prava četnika i partizana neki su doživeli kao ispravljanje istorijske nepravde, a drugi kao njeno prekrajanje. U svakom slučaju Srbija i šezdeset godina posle Drugog svetskog rata još uvek piše istoriju koja po pravilu ima dve istine.
Srbija i šezdeset godina posle Drugog svetskog rata još uvek piše istoriju koja po pravilu ima dve istine.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…