General Vladimir Lazarević, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, trebalo bi danas da otputuje u Hag. U ime Vlade Srbije generala Lazarevića će u Hag pratiti ministar pravde Zoran Stojković a ispred Nacionalnog saveta za sardanju sa Haškim tribunalom Zoran Lončar.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, posle poseta Sarajevu i Podgorici, razgovaraće u Briselu odvojeno sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i predsednikom Evropske komisije Žoze Barozom. Jedina tema tih razgovora biće saradnja zapadnobalkanskih zemalja sa Haškim tribunalom, sa kojom Del Ponteova nije zadovoljna.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković boravi u Vašingtonu gde će prisustvovati tradicionalnom molitvenom doručku u Beloj kući. Drašković će se tokom posete Americi sastati sa savetnikom predsednika Džordža Buša za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem kao i sa predstavnicima Stejt dipartmenta i Kongresa.

Ukoliko budemo spremni da u potpunosti pristupimo evroatlantskim integracijama, što podržumeva i potpunu saradnju sa Haškim tribunalom, onda je sigurno da će naše pregovoračke pozicije vezane za Kosovo biti mnogo jače, izjavio je Tanjugu zamenik srpskoog ministra trgovine Vlajko Senić, koji će u Vašingtonu prisustvovati Nacionalnom molitvenom doručku.

Na poziv predsednika Skupštine Srbije i Crne Gore Zorana Šamija, u dvodnevnu posetu našoj zemlji doputovaće parlamenta delegacija Češke, koju predvodi predsednik parlamenta Ljubomir Zaoralek. Češki parlamentarci će, kako je najavljeno, razgovarati sa delegacijom Skupštine SCG, koju će predvoditi predsednik Skupštine Zoran Šami i poslanici – članovi Grupe prijateljstva sa Češkom – Valentina Radulović Šćepanović, Nikola Lazić, Želidrag Nikčević, Toplica Đorđević i Jan Husarik.

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće raspravu o amandmanima na vladin Predlog zakona o radu u pojedinostima, koja je počela sinoć. Skupština će zasedati skraćeno, od 10 do 15 sati, zbog nemogućnosti direktnog prenosa usled prenošenja dobrotvornog koncerta za postradale od cunamija.

Američki predsednik održao je tradicionalni govor o stanju nacije u kome je objasnio građanima na koji način planira da vodi zemlju u naredne četiri godine. Buš je optimista u pogledu situacije u Iraku i na Bliskom Istoku, naglasivši da nije ništa manje važno suprotstavljanje režimima, poput Irana i Sirije, koji “pružaju utočište teroristima i nastoje da se domognu oružja za masovno uništavanje”.

Rukometna reprezentacija Srbije i Crne Gore igra danas s Hrvatskom odlučujuću utakmicu za ulazak u polufinale Svetskog prvenstva u Tunisu. Za dva mesta iz grupe konkurišu čak četiri ekipe, pored SCG i Hrvatske, u trci su i Španija i Norveška. Za plasman u polufinale “plavima” je dovoljan i bod, dok je Hrvatskoj potrebna pobeda. U slučaju poraza, SCG bi ipak prošla u poufinale, ako bi Španija i Norveška odigrale nerešeno.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…