Vlada Srbije danas je za predsednika Fonda za Kosovo i Metohiju imenovala premijera Vojislava Koštunicu, a za počasnog predsednika patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je, na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, da je do sada na žiro račun fonda pristiglo oko 80 miliona dinara.

Koordinacionog tela za jug Srbije danas su sa predstavnicima više ministarstava, vojske i policije razgovarali o rekonstrukciji tog državnog organa. “Dobili smo neka imena, odnosno neke predloge za popunu Koordinacionog tela. Očekujemo da do kraja nedelje pristignu predlozi iz preostalih ministarstava”, rekao je agenciji Beta potpredsednik Koordinacionog tela Rasim Ljajić. Prema njegovim rečima, naredne sedmice će u Bujanovcu biti održana konstitutivna sednica rekonstruisanog Koordinacionog tela za jug Srbije.

SAD su odlučile da suspenduju 10 miliona dolara iz ukupne pomoći Srbiji u 2005. godini zbog odsustva saradnje s Haškim tribunalom za ratne zločine. Ta odluka će biti preispitana u slučaju unapređenja saradnje Srbije sa Tribunalom, saopštio je Stejt department.

Beograđani su u ponoć dočekali julijansku Novu godinu, ali bez uobičajenih organizovanih zabava na trgovima i bez vatrometa. Uprkos tome mnogobrojni stanovnici prestonice izašli su na praznično ukrašene ulice i trgove gde su, uz vruću rakiju ili čaj dosetljivih privatnih prodavaca, i uz uobičajene praske petardi i druge pirotehnike, dočekali pravoslavnu Novu godinu.

Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, obeležavaju početak 2005. godine i slave Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija, praznike obeležene “crvenim slovom”, kao zavetne i od velikog značaja za hrišćansku crkvu. Njegova svetost patrijarh Pavle služiće prazničnu liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić najavio je skore promene u poslovodstvu državne aviokompanije Jat ervejz . “Neki direktori Jata će sigurno biti smenjeni. Komisija Vlade Srbije koja ispituje poslovanja Jata predložiće promene poslovodstva u narednim danima”, rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Uredbu o korišćenju sredstava za podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2005. godini i Uredbu o premiji za mleko za 2005. godinu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Prema Uredbi o premiji za mleko, za litar isporučenog mleka proizvedenog u brdsko-planinskom prodručju premija će iznositi 4,50 dinara, a za mleko proizvedeno u ravničarskom području 3,80 dinara.

Pet Izraelaca je poginulo u napadu dva palestinska bombaša samoubice koji su aktivirali bombu na jednom od glavnih prelaza izmedju Gaze i Izraela, preneo je izraelski vojni radio, javile su agencije. Jedna izraelska televizija je prenela da je u napadu ranjeno najmanje 15 osoba. Ekstremističke palestinske organizacije su, takođe, potvrdile da je došlo do incidenta.

lestinske organizacije su, takođe, potvrdile da je došlo do incidenta.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…