U Topčideru je iza zatvorenih vrata, održan sastanak najviših državnih zvaničnika i članova Koordinacionog tela za jug Srbije, na kome je dogovoreno da to telo preuzme ključnu ulogu u rešavanju problema u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Predsednik Opštine Preševo i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi nije večeras odbacio mogućnost da predstavnici albanske zajednice uđu u Koordinaciono telo za jug Srbije, čija je rekonstrukcija najavljena. Halimi je agenciji Beta rekao da još nije upoznat sa načinom na koji će biti reorganizovano Koordinaciono telo i da zbog toga ne zna ko bi od predstavnika albanske zajednice na jugu Srbije bio u njemu.

Funkcioner Demokratske partije socijalista [DPS] Crne Gore Miodrag Vuković izjavio je da za Podgoricu rotacija na čelu ministarstava odbrane i spoljnih poslova SCG nije prioritetna, ali da bi to bilo “vrlo korisno” kao dokaz “poštovanja” Ustavne povelje državne zajednice.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrije Rupel, koji se u svojstvu predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju [OEBS] danas nalazi u poseti Prištini, izjavio je da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju ponovo da budu uključeni u politički proces u pokrajini.

Delegacija Skupštine Srbije i Crne Gore, koju predvodi predsednik parlamenta Zoran Šami, doputovala je danas u posetu Kini gde će boraviti do 18. januara. Parlamentarci SCG danas posle podne počinju razgovore sa visokim kineskim zvaničnicima.

Koordinator OEBS-a za jug Srbije Martin Bruks u Preševu je razgovarao sa predsednikom Skupštine opštine Ragmi Mustafom, koji ga je upoznao sa situacijom u ovoj multietničkoj sredini nakon pogibije maloletnog Albanca 7. januara. Bruks je izrazio žaljenje zbog ovog tragičnog događaja i obećao da će ambasadoru OEBS-a u Srbija i Crna Gora Mauriciju Masariju preneti poruku predstavnika albanskih političkih partija da se međunarodna zajednica i vlada Srbije uključe u rešavanje problema u ovom regionu.

Istražni sudija Okružnog suda u Nišu Ivan Bulatović trebalo bi da saopšti rezultate obdukcije šesnaestogodišnjeg Gasnima Hajrulahua iz Oraovice, opština Preševo, koji je nastradao 7. januara pri pokušaju, kako su pokazali prvi rezultati istrage, da ilegalno pređe granicu sa Makedonijom kod sela Miratovac.

Dejan Milenković zvani Bagzi, optužen za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, biće izručen srpskim vlastima do 1. februara, piše “Blic”, pozivajući se na izvore u grčkom ministarstvu pravde. Sagovornik beogradskog dnevnika rekao je da je grčki ministar pravde već potpisao odluku o izručenju i da je procedura predaje Milenkovića srpskim vlastima otpočela.

Piloti Jat ervejza najavili su za sutra ujutro jednočasovni štrajk upozorenja, jer nisu zadovoljni reakcijom Vlade Srbije na njihove zahteve da reši probleme u toj državnoj aviokompaniji. Sva poletanja Jatovih aviona biće obustavljena između 8.00 i 9.00 časova ujutro, precizira se u saopštenju zajedničkog štrajkackog odbora oba sindikata pilota, koji su ranije za 14. januar najavili generalni štrajk.

Ministar za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore Predrag Ivanović i pomoćnik Ministarstva inostranih poslova Egipta za evropska pitanja Ašraf Rašid ocenili su u današnjem razgovoru da su SCG i Egipat strateški ekonomski partneri, koji imaju dobru tradiciju međusobnih odnosa i značajne potencijale za unapređenje ekonomske saradnje, kao i zajednički nastup na tržištima trećih zemalja.

Vrhovni sud Ukrajine stopirao je juče objavljivanje zvaničnih konačnih rezultata ponovljenih predsedničkih izbora u službenim glasnicima, listovima “Golos Ukrajini” i “Praviteljstvenij kurjer”, saopšteno je iz pres službe Centralne izborne komisije [CIK]. Sud je doneo ovakvu odluku zbog žalbe koju je na sinoć objavljene rezultate uložio poraženi kandidat, bivši premijer Viktor Janukovič, a sednica na kojoj se ta žalba razmatra je u toku.

Svedočenjem bivše francuske vojne bolničarke i humanitarne radnice Eve Krepen o proterivanju Srba iz Hrvatske i sa Kosova tokom devedesetih, pred Haškim tribunalom je danas nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

Bilans žrtava razornog cunamija u jugoistočnoj Aziji, izazvanog podvodnim zemljotresom kod indonežanskog ostrva Sumatra, iznosi 157.660, saopštili su predstavnici vlada i ministarstava zdravlja. Naletom plimnog talasa 26. decembra najteže je pogođena Indonezija, u kojoj su 105.522 osobe izgubile život a više od 100.000 je povređeno; sledi Šri Lanka sa 30.721 poginulih i 14.637 povređenih.

Palestinski lider Mahmud Abas trebalo bi danas da položi zakletvu kao predsednik. Abas je pobedio na izborima za predsednika Palestinske uprave, održanim u nedelju, sa 62,32 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Mustafa Barguti dobio podršku 19,8 odsto birača.

odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Mustafa Barguti dobio podršku 19,8 odsto birača.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…