Dogodilo se na današnji dan – 2. januar 2005.

1837 – Rodjen je ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vodja kompozitorske grupe Balakirjevljev kružok ili “Velika petorica”, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U muzička dela unosio je elemente ruskog i orijentalnog folklora [“Rusija”, “Tamara”].

1839 – Francuski pronalazač i začetnik fotografije Luj Dager snimio je prvu fotografiju Meseca.

1898 – Rodjena je srpska glumica Ljubinka Bobić, članica Narodnog pozorišta u Beogradu od 1920. Tokom duge karijere tumačila je najrazličitije likove, a nenadmašnom se smatra njena interpretacija Živke u komediji “Gospodja ministarka” Branislava Nušića.

1918 – Umro je francuski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma oživeo romantični teatar i pokušao da mu vrati stari sjaj. Njegov “Sirano d Beržerak” [1897] osvojio je tadašnju publiku i održao se na pozorišnim repertoarima do danas.

1920 – Rodjen je Isak Asimov, američki pisac naučno-fantastične proze. Ciklusom pripovedaka o robotima “Ja, robot” i nizom knjiga iz serijala “Zadužbina” značajno je uticao na razvoj naučne fantastike kao književnog žanra.

1943 – Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom, Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli povlačenje s Kavkaza.

1955 – U Panami je ubijen predsednik, pukovnik Hose Antonio Remon.

1959 – Lansiran je prvi vasionski brod ka Mesecu, sovjetska “Luna I” bez ljudske posade.

1971 – Na fudbalskom stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo je 66 navijača kada se, tokom utakmice Seltika i Rendžersa, srušio deo tribine.

1980 – U Velikoj Britaniji počeo je štrajk radnika u čeličanama, prvi od 1926. Štrajk je prekinut 2. aprila.

1992 – Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tudjman prihvatili su Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji [Vensov plan] kojim je predividjena demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje Jugoslovenske narodne armije iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN; vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili su prekid vatre radi rasporedjivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN. ojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili su prekid vatre radi rasporedjivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…