Državni vrh Republike Srbije, kojim je predsedavao predsednik Republike BorisTadić, se založio za dosledno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvao Visokog predstavnika Pedija Ešdauna da poštuje ustavno uredjenje BiH i da uspostavi normalne odnose sa rukovodstvom Republike Srpske.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je da će današnja sednica Saveta za evropske integracije biti posvećena “poslovima koji nam predstoje do prve stepenice ka Evropskoj uniji, a to je Studija izvodljivosti”.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas budžet za iduću godinu u iznosu od 39,7 milijardi dinara, što je za oko pet milijardi više nego ove godine. Za budžet koji iznosi 39.742.792.000 dinara glasalo je 50 odbornika DS-a, DSS-a i G17 plus, a protiv je bio 31 odbornik opozicionih SRS-a, SPS-a i P S S-a.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja danas je jednoglasno ovlastio Pododbor da nastavi rad na utvrđivanju radnog teksta novog Ustava Srbije. Odlučeno je da Pododbor dostavi taj tekst Odboru koji će ga usaglasiti i potom kao nacrt predložiti Skupštini.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom odlučio je danas da još dva svedoka, čije svedočenje traži Tužilaštvo Tribunala, budu oslobodjena obaveze čuvanja državne i vojne tajne, kao i da se po zahtevu odbrane Slobodana Miloševića, te obaveze oslobodi i bivši jugoslovenski premijer Momir Bulatović. Nacionalni savet je odlučio i da Savetu ministara predloži davanje garancija za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja i Dragomira Miloševića.

Na poziv albanskog ministra inostranih poslova Kastriota Isljamija, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković boravi u zvaničnoj poseti Albaniji, prvoj poseti šefa diplomatije SCG od obnavljanja diplomatskih odnosa 2001. Drašković i Isljami razgovaraće o situaciji u regionu, posebno o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i o evropskim i evroatlantskim integracionim procesima.

Portparol evropskog komesara Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je danas da se Evropska unija nada da će rukovodstva država članica SCG na današnjoj sednici Saveta za evropske integracije u Beogradu postići dogovor o izborima za zajednički parlament.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica svečano je danas pustio u saobraćaj deo obilaznice oko Beograda, na deonici Dobanovci – Ostružnica. “Srbija je bogatija za još jedan put i još jedan most, kojih nikad dosta, a Srbiji pogotovu, zato što je ona i izgradjene puteve i mostove morala ponovo da gradi”, rekao je Koštunica.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije [BIA] Srbije Rade Bulatović ocenio je danas da još postoje “izvesni pritisci” na BIA od nekih “kvazipolitičkih, bivših DB-ovskih i ostalih opskurnih krugova”, koje nije precizirao. “Pritisak u medijima koji se od tih krugova oseća ne može se nikako drugačije tumačiti nego kao [njihovo] nastojanje” da “povrate uticaj” u BIA, rekao je Bulatović na novogodišnjem prijemu za urednike i direktore domaćih medija.

Na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, danas je svedočio radnik obezbedjenja zgrade vlade Srbije Vlajko Vujadinović koji je tvrdio da je čuo dva pucnja i da mu je kolega pokazao rukom prema ulici Admirala Geprata da je iz tog pravca pucano. “Pucnji su bili istog inteziteta i pretpostavio sam da je reč o snajperu većeg kalibra”, naveo je Vujadinović i dodao da nije mogao da odredi iz kog pravca je pucano.

Luka Karadžić, brat bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžća, izjavio je danas da ne postoji mogućnost da je autentično pismo koje je navodno medijima u RS juče poslao najtraženiji haški optuženik.
Juče je objavljeno da je Karadžć Televiziji RS i agenciji SRNA navodno uputio pismo, u kome gradjane poziva da podignu glas protiv “kukavičkog i sebičnog” ponašanja Srpske demokratske stranke, čiji je osnivač.

Posle potpisivanja Sporazuma o tekstilu sa Evropskom unijom, u Novu 2005. godinu ulazimo sa više optimizma, ocenio je danas ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo na sastanku sa predstavnicima Odbora i grupacija proizvodjača tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

Republički ministar finansija Mladjan Dinkić izjavio je danas da je ekonomska politika protekle godine, posle početnog zastoja, uspešno vođena i da je postignut rast društvenog bruto proizvoda od osam odsto, duplo veći od planiranog, dok je budžetski deficit rekordno nizak – 26 milijardi dinara. Dinkić je u intervjuu radiju B92 ukazao da nije bilo štrajkova sa socijalnim pobudama, zahvaljujući tome što je u drugoj polovini godine došlo do “naglog ubrzanja reformi u svim segmentima”.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je danas godisnsju konferenciju za štampu, na kojoj se osvrnuo na niz spoljnopolitičkih i unutarpolitičkih pitanja, odgovorivši na 51 pitanje domaćih i stranih novinara. Na konferenciji koja je trajala čak tri sata, Putin se osvrnuo na aktuelno pitanje reforme vlasti i novi sistem izbora oblasnih rukovodilaca gubernatora, priznavši da u tome postoje izvesne opasnosti.

Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun rekao je da je iznenađen reagovanjem ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje je kritikovalo njegove nedavne kaznene mere protiv nekih zvaničnika Republike Srpske zbog nesaradnje sa Haškim tribunlom.

U 26 palestinskih opština na Zapadnoj obali jutros su otvorena glasačka mesta za lokalne izbore koji se održavaju prvi put za gotovo tri decenije – od 1976. godine. Današnji izbori će, kako se očekuje, biti test odnosa snaga između glavne palestinske organizacije Fatah i ekstremističkog Hamasa koji se zalaže za uništenje Izraela.

asa koji se zalaže za uništenje Izraela.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…