Zvaničnici Srbije smatraju da je P. Ešdaun prekršio Dejtonski sporazum. Sumnjiva autentičnost pisma, potpisanog sa Radovan Karadžić. Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković pozvali su visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da poštuje Dejtonski sporazum i ponovo uspostavi normalne odnose saradnje sa rukovodstvom Republike Srpske.

VSO bi trebalo da u četvrtak donese odluku o penzionisanju načelnika Generalštaba i o postavljenju novog načelnika. Vrhovni savet odbrane imenovaće naslednika Branka Krge na mestu načelnika Generalštaba Vojske SCG. Ministar odbrane Prvoslav Davinić potvrdio je da će na sednici VSO biti izabran novi načelnik Generaštaba, jer general Krga ispunjava uslove za odlazak u penziju. On je kazao da postoji “tri – četiri” kandidata za novog načelnika Generalštava, ali nije želeo da kaže ime Krginog naslednika.

Na sednici Saveta za evropske integracije glavna tema trebalo bi da bude Zakon o izboru poslanika za Skupštinu Srbije i Crne Gore. Dok premijer Srbije smatra da izbori moraju biti neposredni, pošto to predviđa Ustavna povelja, crnogorski premijer smatra da je održavanje neposrednih izbora neracionalno.

Najviši funkcioneri Republike Srbije su u sredu uveče održali sastanak povodom političke situacije u Republici Srpskoj. Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i predsednik Skupštine, Srbije Predrag Marković, pozvali su visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da poštuje Dejtonski sporazum i ponovo uspostavi normalne odnose saradnje sa rukovodstvom Republike Srpske.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, navodno se u sredu oglasio posle devet godina bekstva otvorenim pismom. U bekstvu 9 godina, Radovan karadžić. Pismo koje je potpisano njegovim imenom, poslato je sa javnog faksa, iz pošte u Takovskoj ulici, u Beogradu, saznaje B92. B92 saznaje i da je policija uzela otiske sa lica mesta. Pismo sa potpisom Karadžića i jučerašnjim datumom, dobila je banjalučka Alternativna televizija. Pismo je napisano ćirilicom, najverovatnije na računaru, a u ATV je stiglo faksom. Detalje iz pisma koje počinje rečima “braćo i sestre ovo su odsudni trenuci za srpski narod Republike Srpske“, prenosi novinar ATV-a Miroslav Ajder, koji javlja da se u pismu dalje navodi da Karadžić, ni u jednom trenutku ne bi oklevao da se žrtvuje za Republiku Srpsku, kada bi je njegova žrtva mogla spasiti.

Plate poslanika u Skupštini Srbije ponovo su povećane, iako je prethodno povećanje plata bilo početkom oktobra. Predsednik Administrativnog odbora, Tomislav Nikolić. Inače, o sednici Administrativnog odbora Skupštine Srbije, koji je jednoglasno doneo odluku o povećanju plata poslanika za 10 odsto, novinari nisu bili obavešteni. Predsednik Odbora Tomislav Nikolić, negirao je da je sednica tog odbora, na kojoj su povećane plate poslanicima, održana tajno.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević kaže da inflacija naredne godine može biti između 13 i 21 odsto. Prokopijević taj nivo inflacije predviđa ukoliko vrednost dinara ne bude dodatno umanjena. On kaže da bi u slučaju kretanja kursa evra na nivou od 1. do 15. decembra ove godine krajem 2005. evro vredeo 108 dinara. Ipak, Prokopijević ne veruje da će Vlada Srbije to dopustiti, i pored tržišnog pritiska, pa će, prema njegovoj proceni, evro 2005. vredeti između 93 i 105 dinara.

Vlasnici privatnih benzinskih pumpi traže povećanje marži i očekuju da u četvrtak razgovarati sa nekim iz Vlade Srbije. Naftaši su najavili da neće prekinuti protest dok Vlada ne prihvati njihove zahteve, tako da je i dalje neizvesno dokle će blokada rafinerija nafte u Novom Sadu i Pančevu trajati.

hteve, tako da je i dalje neizvesno dokle će blokada rafinerija nafte u Novom Sadu i Pančevu trajati.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…