Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kojima se pripadnici Ravnogorskog pokreta u pravima izjednačavaju sa partizanima, a način utvrđivanja boračkog statusa urediće vlada. Za ovaj predlog Srpskog pokreta obnove glasalo je 174 poslaniika, protiv je bilo 24, uzdržanih četiri, a nije glasalo devet od ukupno prisutnih 211 poslanika.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je danas da su strateški pravci spoljne politike državne zajednice članstvo u Evropskoj uniji i saradnja sa SAD i Rusijom. “Prečica na putu ka Briselu vodi preko Vašingtona i članstva u “Partnerstvu za mir” i NATO-u”, rekao je Drašković u Skupštini SCG koja razmatra izveštaj ministra spoljnih poslova.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica trebalo bi da prihvati poziv koji mu je uputio šef UNMIK-a Seren Jesen-Petersen i započne razgovore o decentralizacji, pitanju nestalih i bezbednosti na Kosovu i Metohiji, ocenili su predstvnici Srba sa Kosmeta. Jedan od lidera kosmetskih Srba Dragiša Krstović ocenio je kao pozitivnu inicijativu Petersena za započinjanje razgovora o decentralizaciji i bezbednosti i pitanjima nestalih i kidnapovanih, naglasivši da je poziv ne treba odbaciti.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da vlada sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u Republici Srpskoj, posle preduzimanja “nedemokratskih i necelishodnih mera Visokog predstavnika Pedija Ešdauna protiv Republike Srpske”.

Okružno javno tužilaštvo saopštilo je danas da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Miroslava Cimpla, vozača “audija 80” koji se 30. novembra sudario s vozilom iz pratnje predsednika Srbije Borisa Tadića.
Kako je navedeno, po nalogu tužilaštva izvršene su opsežne provere preko Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih i vojnih organa i prikupjeni svi relevantni dokazi.

Desetar u Vojnoj pošti 5542 u Nišu Darko Đukić nožem je dva puta ubo vojnika Darka Čarkića iz te jedinice, saopštila je danas vojna policija. Povređeni vojnik je medicinski zbrinut i njegov život nije ugrožen, navedeno je u saopštenju.

Ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je da sporazum između Srbije i Evropske unije o ukidanju ograničenja u trgovini tekstilom predstavlja prvi sporazum koji Srbija kao država zaključuje sa Unijom po principu dvostrukog koloseka, zbog čega ima veliki trgovinski, ali i politički značaj i dodao da očekuje da će taj dokument biti potpisan u februaru.

U Skupštini grada Beograda danas je potpisan ugovor o drugoj fazi donacije austrijske vlade u okviru projekta institucionalne podrške beogradskom “Vodovodu”, vredan 210.000 evra. Ugovor su potpisali ambasador Austrije u Srbiji i Crnoj Gori Hanes Poriah, gradski menadžer Bojan Stanojević i generalni direktor “Vodovoda” Vladimir Taušanović.

U javnom preduzeću “Srbijašume” danas je potpisan ugovor o finansiranju projekta “Razvoj plana implementacije restruktuiranja “Srbijašuma” kroz participaciju”, između srpskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, “Srbijašuma” i konsalting kuće OBF AG. Ugovor su potpisali resorni ministar Ivana Dulić-Marković, generalni direktor preduzeća “Srbijašume” Dragan Zlatojević i ambasador Austrije u SCG Hanes Porias.

Zvaničnici iz Brisela su za očuvanje centralne vlade Bosne i Hercegovine i ukoliko ona opstane onda će EU za nagradu u martu započeti konsultacije sa BiH o ugovoru o stabilizaciji i priključenju, ocenio je danas londonski “Fajnenšel tajms” povodom krize nastale zbog ostavki političara iz Republike Srpske.

Podrška visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pediju Ešdaunu ne znači i nameru te zajednice da “stavi tačku na postojanje Republike Srpske”, izjavio je u Briselu šef Međunarodne krizne grupe za Zapadni Balkan Nikolas Vajt. Prema Vajtovim rečima, ne radi se o ukidanju RS već, naprotiv, tom “entitetu u BiH se daje šansa koja je uslovljena hvatanjem i privođenjem haških begunaca pravdi”.

Nemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin doputovali su danas u Šlezvig gde će nastaviti bilateralne razgovore uz učešće nekoliko ministara iz obe vlade.

razgovore uz učešće nekoliko ministara iz obe vlade.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…