Portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak ocenila je danas da “moraju” biti održani izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore jer su ti izbori “preduslov” za početak rada parlamenta SCG. “Na Srbiji i Crnoj Gori je da postignu dogovor oko raspisivanja izbora i načina njihovog održavanja.

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković povodom najavljenog preuzimanja predmeta vojnog pravosuđa od nove godine, izjavio je Tanjugu da ne očekuje da će civilni sudovi i tužilaštva biti preopterećeni. Na civilne sudove i tužilaštva prelazi od 1. januara nadležnost vojnog pravosuđa a biće preuzeti krivični predmeti u kojima se može izreći kazna preko tri godine zatvora.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva [SPC] sutra slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih vizantijskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Sveti Nikola je po broju svečara bez premca među slavama u Srba, a posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, kojoj je taj praznik hramovna i manastirska slava.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je danas da su Međunarodni monetarni fond [MMF] i Svetska banka [SB] ocenile ekonomsku politiku srpske vlade kao reformsku, odgovornu i uspešnu. Labus je, na kongresu Unije poslodavaca Srbije [UNS] koji se pod sloganom “Ekonomskom saradnjom ka evropskim integracijama” održava u “Centru Sava”, objasnio da je pre dva dana završena četvrta revizija ugovora koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je juče SB odobrila drugi kredit u okviru trogodišnjeg programa Strategije podrške zemlji [CAS] vredan 45 miliona dolara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije saopštilo je da do 15. januara poljoprivrednici mogu da se opredele za obavezu plaćanja poreza na dodatu vrednost , ako su prosle godine ostvarili ukupan promet od preko milion dinara. Poljoprivrednici podnose evidencione prijave nadležnom poreskom organu na čijem području imaju prebivalište.

Ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić podneo je danas pismenu ostavku na tu funkciju. Kako je Tanjugu potvrđeno u Ivanićevom kabinetu, razlog za ostavku su poslednje mere visokog predstavnika u BiH i administracije Sjedinjenih Američkih Država, koje su izrečene protiv Republike Srpske zbog, kako je navedeno, nesaradnje sa haškim tribunalom. Ivanić je na čelu Partije demokratskog prosperiteta koja predvodi vladu RS.

Španska policija uhapsila je četvoricu Marokanaca zbog sumnje da pripadaju organizaciji Marokanska islamistička borbena grupa, a među njima je i lice za koje se veruje da je bilo umešano u bombaške napade na željezničkoj stanici u Madridu, saopštilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Sva četvorica su uhapšena na ostrvu Lanzarote, jednom od sedam Kanarskih ostrva.

. Sva četvorica su uhapšena na ostrvu Lanzarote, jednom od sedam Kanarskih ostrva.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…