Krajem septembra u srbije je bilo 16 miliona nerealizovanih čekova , u vrednosti od 32 milijarde dinara. Zbog toga je NBS donela odluku o izmeni pravila koja nalažu bankarima kontrolu, koja će utvrđivati kako su popunjeni čekovi, odnosno da li obavezno imaju upisan datum izdavanja, kao i kako su knjiženi čekovi u eskontu i oni uzeti u zalogu.
NBS će zabraniti primanja u eskont i zaloga čekovima sa datumom dospeća kasnijim od 31. maja 2005. godine .
Ove mere neće važiti retroaktivnost, što znači da se neće primenjivati kod već eskontovanih čekova koji dospevaju posle 31. maja 2005. godine.
Određen je i prelazni rok od godinu dana za postepeno uklanjanje kreditne funkcije čekova.
Ukidanje kupovine na poček ne znači da više neće postojati mogućnost kupovine na odloženo plaćanje. Za godinu dana, kako postepeno budu ukidani, čekove će zameniti kartice. Razliku će činiti to što kupovina bez pokrića više neće biti moguća jer će biti mnogo veća kontrola količine novca na računima.
Trenutno u Srbiji oko 1,5 miliona stanovnika koristi kartice, a 2,5 miliona čekove. Oni koji su i do sada živeli “na odloženo”, moći će tako i da nastave. Svim korisnicima kupovine na poček do kraja 2005. će biti omogućeno da i dalje kupuju na odloženo, što je već praksa. Na primer, nacionalnom karticom “Dinacard” moguće je kupovati “na odloženo” do 60 dana u “C marketu”.
Ako građanima neće biti uskraćena kupovina “na odloženo”, postavlja se pitanje zašto je odloženo plaćanje karticama bolje od onog čekovima. Odgovor je da više neće postojati mogućnost kupovine bez novca na računu, što je bila česta praksa kada je reč o čekovima, koje su mnogi ispisivali bez pokrića. Prilikom kupovine karticama “na odloženo”, trgovine više neće kreditirati kupce, već će to raditi banke, a banka će za to naplaćivati određenu kamatu. To ne znači i skuplje proizvode. Kad se kupuje na odloženo plaćanje, trgovine daju veću cenu, a sada će trgovci morati da smanje cene jer će novac dobijati odmah, a banke će uzimati određene kamate. Na bankama je da se sada takmiče.
Građani, dakle, treba da se naviknu na na kartice, ali to treba da učine i trgovine jer je i dalje malo njih u kojima kartice mogu biti korišćene, pa će narednih godinu dana biti iskorišćeno i za uvođenje uređaja koji će omogućiti njihovu primenu. Građani imaju godinu dana da prouče uslove koje im banke nude i odluče se čiju će karticu uzeti, a onda i nauče da njome rukuju.
Odluka Narodne banke Srbije o ukidanju korišćenja čeka za plaćanja na poček je ispravna, jer su čekovi veliki pokretač rasta inflacije, ocenili su stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja i Konjunkturnog barometra Ekonomskog instituta u Beogradu.
Kupovna moć često je bila bez pokrića, jer je kreditiranje stanovništva u ovoj godini poraslo čak 100 odsto, dok je kreditiranje proizvodnje upola manje, što je dovelo do toga da plate, koje su niske, nemaju pokrića u ostvarenoj proizvodnji i produktivnosti.
Stručnjaci su ukazali da su banke, umesto u privredu, kredite usmerile prema stanovništvu, pa je ono svoju nisku kupovnu moć nadoknadilo uzimanjem kredita i plaćanjem čekovima na poček i do godinu dana.
ono svoju nisku kupovnu moć nadoknadilo uzimanjem kredita i plaćanjem čekovima na poček i do godinu dana.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…