Prvo Bijenale fantastike u Srbiji – festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog. Izložba u organizaciji Fondacije Mihajlović – Feniks, koja je bila predstavljena beogradskoj i novosadskoj publici tokom oktobra i novembra 2021. godine i koju je posetilo preko četiri hiljade ljudi, od januara se seli u Valjevo.

Svečano otvaranje manifestacije je 15. januara 2022. godine u 12 časova u Modernoj galeriji Valjevo.

Moderna galerija Valjevo će prikazati izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike. Legat Ljube Popovića u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg, žanra. Iskoristite priliku da na jednom mestu uživate u delima ovog velikana Mediale i njenih savremenih naslednika.

Izložba će biti otvorena do 15. februara 2022. godine.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu – dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo – Vojislav Jovanović.

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade:

Nagrada “Gran pri” 1. Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo “Zlatokrila” iz 2021.godine.

Nagrada “Perspektiva”, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku “Pad”, iz 2021. godine.

Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru – Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru.

Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …