U toku je postavljanje završnog sloja asfalta na putu Lajkovac-Jabučje-Skobalj dužine 10 kilometara. Ovog proleća i leta urađena je rekonstrukcija i prvi sloj asfalta na celoj deonici, pandemija je omela završne radove, da bi sada bilo finiširano asfaltiranje pet kilometara puta od Milanovića rampe do Donjeg kraja u Jabučju. Saobraćajnica zvana „stara obrenovačka pruga“, nekadašnji regionalni put, veoma je značajna za brojne Lajkovčane koji ovim putem odlaze na posao u Rudarski basen „Кolubara“. Postavljanjem finalnog sloja asfalta završava se i realizacija ovogodišnjeg ugovora sa JP „Putevi Srbije“ vrednog 300 miliona dinara, zahvaljujući kojem je u 2020. asfaltirano 40 kilometara regionalnih i lokalnih puteva u opštini Lajkovac.
Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, uprkos objektivnim teškoćama koje se očekuju u 2021. zbog pandemije, nada se nastavku odlične saradnje sa preduzećem „Putevi Srbije“, a samim tim i daljem ostvarenju ambicioznih planova opštinskog rukovodstva u oblasti putne infrastrukture:

  • Mi smo „Putevima Srbije“ predali nove projekte i nadam se ćemo u narednoj godini uraditi bar deo puteva kao u prethodnim godinama. Najvećim delom ćemo se bazirati na lokalne puteve, kao što su put za Vlajiće u Donjem Lajkovcu, put za Vasiće u Vračeviću, a pre svega put koji jeste lokalni, ali je vrlo frekfentan jer spaja opštineUb i Lajkovac – saobraćajnica koji prolazi kroz Selo Lajkovac i Ruklade.
    Živković je novinarima rekao da je ključna stvar za Lajkovac za naredni period izgradnja obilaznice.
  • Imamo nekoliko modela, ono što raduje jeste da je obilaznica u planu Vlade Srbije i da su u prethodnom periodu urađeni prvi radovi u sklopu izgradnje petlje u Nepričavi. To je oko 300 metara, upravo je „Štrabak“ za vikend asfaltirao tu deonicu. Obilaznica će mnogo značiti i za izmeštanje teretnog

saobraćaja, a ono što je najbitnije jeste da će stvoriti prve uslove za formiranje industrijske zone, a svi znamo šta ona znači za jedno mesto i za širu okolinu: dolazak investitora i otvaranje radnih mesta, što je sigurno prioritet i Vlade Srbije i Opštine Lajkovac.


U 2020. godini Opština Lajkovac je imala značajne ugovore i sa Кancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije. Andrija Živković se nada da će, uprkos očekivanim realnim teškoćama, biti konsolidacije i realizacije zajedničkih projekata sa republičkim institucijama, koji će biti podržani i iz opštinskog budžeta. Bez obzira što je projektovano 150 miliona dinara manje u opštinskom budžetu nego prethodne godine, svakako će biti znatnih izdvajanja za infrastrukturne projekte.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Hrabro srce Struganika

Na dan Svetog Jovana 1921. godine sa životne scene je sišao jedan od najvećih sinova koje …