Da li znate da na sajtu APR možete proveriti da li je automobil, mašina ili oprema, koji se prodaju kao polovni, upisan kao predmet zaloge?


U Registru zaloge, koji je uspostavljen pre 15. godina, možete proveriti ko je zalogodavac, koji su predmeti založeni, ko je poverilac, a svi ovi podaci su objavljeni na sajtu www.apr.gov.rs i mogu se besplatno pretraživati.
Postojanje Registra založnog prava, u kojem trenutno ima upisanih 181.912 aktivnih založnih prava, a ukupna vrednost potraživanja koja su obezbeđena iznosi 84.785.202.507,00 evra, predstavlјa ekonomsku korist za sve aktere u privredi i na tržištu Republike Srbije, budući da založni poverilac registracijom založnih prava stiče obezbeđenje za svoja potraživanja, uz nesumnjivi psihološki efekat, s obzirom da se poverilac oseća sigurnije, a dužnik, odnosno zalogodavac, oseća veću odgovornost prema obavezama koje preuzima ugovorom.


Među založnim poveriocima, najzastuplјenije su banke, koje čine 60% poverilaca, a među dužnicima preovlađuju privredna društva, u 46% slučajeva, fizička lica čine 43%, a preduzetnici čine 10% dužnika.
Od 31. jula ove godine, na sajtu je dostupna i Oglasna tabla Registra zaloge, koja omogućuje pristup obaveštenjima o započetim postupcima namirenja i aktuelnim vansudskim prodajama založenih predmeta, počev od 07. maja 2019. godine.


U trećem kvartalu 2021. godine, Registar zaloge će preći na potpuno digitalni način rada i onlajn registraciju, a od januara 2021. godine će u Registru zaloge biti omogućena registracija još dva nova sredstva obezbeđenja- založno pravo sa predajom založene stvari u državinu i ugovor o prodaji sa zadržavanjem prava svojine do isplate cene u potpunosti.

https://www.apr.gov.rs/registri/zalo%C5%BEno-pravo.2177.html

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …