Danas je u blizini Hale sportova u Lajkovcu otvoren multifunkcionalni sportski teren. Izgradnja sportskog terena deo je “Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu” Agencije za međunarodni razvoj Vlade SAD (USAID), koji pomaže gradovima i opštinama pogođenim migrantskom krizom da unaprede svoje javne usluge i infrastrukturu. Realizuje ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i lokalnim vlastima. Vrednost projekta je 50 hiljada dolara. Teren će koristiti deca iz obližnjeg vrtića, osnovne i srednje škole, kao i deca migranata i izbeglica smeštena u Centru za azil u Bogovađi. Sadrži tartan stazu obeleženu za razvoj motoričkih sposobnosti i koordinaciju pokreta, stazu od veštačke trave i prostor za skok u dalj.

Otvarajući novi sportski objekat u Lajkovcu, zamenik direktora Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a Džefri Skarin rekao je:

– Ovo je samo jedan u nizu projekata koje zajednički sprovode USAID i UNDP, a u koje je uloženo dva miliona dolara kako bi se lokalnim samoupravama pomoglo da se izbore sa migrantskom krizom. Neki od njih su obnova Centra za socijalni rad u Subotici, vrtića u Kikindi, Centra za hitne slučajeve u Bosilegradu i izgradnja rezervoara za vodu u Preševu. Infrastrukturni projekti praćeni su nizom aktivnosti kojima je cilj da približe građane Srbije migrantima kako bi se bolje upoznali, a jedan od takvih primera je i revijalni fudbalski meč u Lajkovcu prošle godine. Nadamo se da ćemo ovakvim aktivnostima doprineti boljem međusobnom razumevanju građana Srbije i migranata.

Predsednik opštine Andrija Živković najavio je da će u narednom periodu preko projekta USAID i UNDP biti rekonstruisana ambulanta u Bogovađi i finansiran rad lekara i medicinske sestre, što će biti vrlo značajno za zdravstvenu zaštitu i meštana i azilanata. Na otvaranju su govorili i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Bojan Stević, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov i menadžer UNDP Srbija Tatjana Strahinjić Nikolić. Prigodnu tačku izveli su mališani Predškolske ustanove „Leptirić“, a učenici škole „Mile Dubljević“ održali deo časa fizičke kulture na novom terenu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …