Sednica Skupštine grada Valjeva protekla je u znaku konstruktivne rasprave o proširenju Industrijske zone „Stefil“, adaptaciji zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva u Gradsku kuću, prenosu vlasništva nad zgradom stare Železničke stanice sa „Sloge“ na grad Valjevo, imenovanjima v.d. direktora, predsednika i članova nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova, usvojeni su i programi rada većeg broja gradskih ustanova.
Nakon usvajanja dnevnog reda od 25 tačaka, potvrđen je mandat novom odborniku Branislavu Tadiću, umesto Slađane Marković, koja je podnela ostavku na odborničku funkciju.
Prihvaćen je plan razvoja Industrijske zone „Stefil“ za period 2016-2019. godina. Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić je obrazložio ovaj plan potrebom da se podstaknu domaće i strane investicije, zapošljavanje ljudi, zaštita životne sredine, kao i jačanje konkurentnosti valjevske privrede na državnom i inostranom tržištu.
„Grad Valjevo je aplicirao sa projektom izgradnje saobraćajnica u Industrijskoj zoni „Stefil“ i taj projekat je u Ministarstvu privrede prošao. Vrednost odobrenih sredstava je 22.977.176,00 dinara, čime ćemo rešiti infrastrukturne probleme u Industrijskoj zoni“, rekao je načelnik Gradske uprave.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da je svaki metar u Industrijskoj zoni iskorišćen i da je novac, koji je Valjevo konačno dobilo od države, značajan za dalji razvoj.
„Grad ima nameru da kupi dodatnih 20 ha i zato sada moramo dobro da radimo na infrastrukturi, koja mora biti kompatibilna sa budućim proširenjem Industrijske zone. Problem je što Industrijska zona nema denivelisam prelaz preko železničke pruge. Grad mora naći način da prilagodi „Jablanicu“ i da tamo proširi Industrijsku zonu“, rekao je Jeremić.
Na sednici je data saglasnost na programe rada ustanova kulture-Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, KUD „Abrašević“, Centra za kulturu, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture „Valjevo“, Međuopštinskog istorijskog arhiva , Moderne galerije, Narodnog muzeja, kao i Predškolske ustanove „Milica Nožica“.
Data je saglasnost na program rada Doma zdravlja za 2016. godinu. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je naglasio da će unapređenje primarne zdravstvene zaštite značajno doprineti pre svega zdravlju ljudi, ali i smanjenju troškova u objektima sekundarne zaštite.
„Laboratorija u Domu zdravlja pokriva određeni broj usluga, koje lekari iz Doma zdravlja propisuju svojim pacijentima. Postoji i laboratorija u Bolnici, ali i veliki broj privatnih laboratorija. Očekujem da će novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti biti izjednačena privatna i državna praksa, u onom nivou primarnog vida zdravstvene zaštite u kome to zakonodavac bude smatrao da je najbolje“, rekao je gradonačelnik Valjeva.
Odobrena je promena osnivačkog akta Apoteke „Valjevo“, kao i saglasnost na program rada ove ustanove u 2016. godini.
Usvojen je program rada Ustanove za fizičku kulturu „Valis“, kao i Centra za socijalni rad „Kolubara“. Odbornik Radoica Rstić je ukazao na nedostatak incijative od strane Centra za socijalni rad, jer se iz godine u godinu povećava broj usluga, a ova ustanova nema licence za nove usluge.
Odbornici su usvojili odluku o zaštitniku građana grada Valjeva, kojom se ustanovljava funkcija zaštitnika građana, čiji je zadatak da štiti individualna i kolektivna prava i interese građana, vršeći kontrolu rada gradskih uprava, posebnih organizacija, preduzeća i ustanova, koji je osnivač grad Valjevo.
Izmenjena je i dopunjena odluka o obrazovanju mesnih zajednica, kojom je omogućeno formiranje Mesne zajednice Mrčić. Naseljeno mesto Mrčić jedno je od dva naseljena mesta u sastavu MZ Paune koje se prostire na površini od 1.221 ha, ima 79 domaćinstava i 175 stanovnika.
Na sednici je usvojena odluka o određivanju namene objekta nekadašnjeg Radio Valjeva za potrebe Gradske kuće, kao i pristupanje rekonstrukciji i adaptaciji ovog objekta. Kako je istakao zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, ova zgrada je jedna od najlepših zgrada u Valjevu i ne sme se dopustiti da potpuno propadne, jer je već prilično ruinirana, zbog prokišnjavanja krova i oštećenih temelja. Naglasio je da bi rekonstrukcijom ove zgrade, Valjevo dobilo jedan reprezentativan, multifunkcionalni objekat, kojim bi se ponosili svi građani.
Odbornici su izglasali i da se na ime ispunjenja obaveza dužnika „Sloge HT“ na grad Valjevo prenese objekat stare Železničke stanice.
Skupština grada je imenovala vršioce dužnosti direktora pet javnih preduzeća, nakon što su dosadašnji direktori podneli ostavke, pošto su konkursima izabrani na period od četiri godine.
Za v.d. direktora JP „Kolubara“ imenovan je Dragan Živanović, v.d. direktora „Vodovoda“ Đorđe Milanović, v.d. direktora JKP „Toplana Valjevo“ Zoran Stepanović, v.d. direktora „Vidraka“ Slađana Marković i v.d. direktora Turističke organizacije Valjevo imenovana je Ana Marković.
Naredna sednica Skupštine grada Valjeva biće održana u utorak, 26. jula.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …