Pred Višim sudom u Valjevu izrečene su prvostepene presude optuženima u “aferi VIPOS” za prodaju i kupovinu ispita na toj Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

Krivično veće, kojim je predsedavao sudija Dragan Obradović, osudilo je profesora Branka Gledovića na tri i po godine zatvora, a bivšu profesorku Ljiljanu Jovašević (72), takođe iz Valjeva, na šest meseci uslovno na godinu dana.

Bivši student VIPOS-a Milan Filipović kažnjen je sa dve godine i četiri meseca zatvora.

Gledović tri godine po pravosnažnosti presude neće moći da se bavi profesorskim pozivom, a u kazne je Gledoviću i Filipoviću uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Gledović, koji je svojevremeno bio asistent, oglašen je krivim zbog krivičnog dela primanja mita u produženom trajanju, dok je Filipović, tada student VIPOS-a, osuđen za omogućavanje uslova Gledoviću za primanje mita, takođe u produženom trajanju.

Po optužnici, Filipović je omogućavao Gledoviću da stupi u kontakt sa studentima spremnim da “kupe” ispite, dok je profesorka Jovašević ocene u indeks upisivala i studentima koji nisu bili na ispitu verujući asistentu Gledoviću.

Zbog nedostatka dokaza, Gledović i Jovašević su oslobođeni krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, koje im je optužnicom višeg tužioca takođe stavljano na teret, dok za Filipovića nije bilo dokaza da je jedan ispit položio iako se nije pojavio na njemu.

Gledović je od septembra 2008. do septembra 2011. godine u više navrata tražio i primio mito od studenata, pa mu je današnjom presudom oduzeta i protivpravna imovinska korist od 1.410 evra.

Svojevremenom istragom pred Višim sudom u Valjevu takođe je bio obuhvaćen i profesor Đorđe Pavlović (51) iz Beograda, ali je krivični postupak protiv njega razdvojen, pa mu se pred Osnovnim sudom u Valjevu sudi za krivično delo trgovina uticajem za šta je Krivičnim zakonikom Srbije, zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do 10 godina zatvora.

Gledović, Filipović, Jovašević i viši tužilac imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Prikaži još ovjava iz HomePage

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…