Juče je na aerodromu u Divcima obavljeno završno ispitivanje najnovijeg aviona za obuku pilota “Lasta”. Ovaj avion će, kao novi proizvod države, biti predstavljen na aeromitingu u Batajnici. U medjuvremenu, na aerodrom je sletela “Sila”- avion, domaće proizvodnje, jedan od najboljih u Evropi. ,,To je prvi put da je neki srpski proizvod dobio takav sertifikat u Evropi. Naši se avioni koriste širom Evrope u vazduhoplovnim školama za obuku letačkog osoblja”,kaže za naš portal Milorad Matić, vlasnik i direktor preduzeća “Aero East Europe”.

Sila je najbolji avion u evropi u smislu bezbednosti i izdržljivosti. To dokazuje sertifikacija dobijena od nemačkih vazduhoplovnih vlasti. Avion je priznat u svim svetskim državama.
Model lakog aviona “Sila 450C” koristan je i neophodan je različitim službama.
,,Koristan je policiji za nadgledanje auto-puteva, za prevenciju protiv požara, jer prevencija je uvek jeftinija od lečenja.” Ističe Matić.
Pored toga što ga vojske drugih država, koristi za selekciju pilota i početnu obuku, u inostranstvu ga koristi policija i skoro sve dr službe. Mladalačka ljubav prema avionima prerasla je u posao.,,To je ljubav iz detinjstva i mladosti. Još dok sam bio dete, želeo sam da letim. 17 godina sam živeo i radio u Italiji, a onda sam poželeo da se bavim tim i da napustim Italiju, došao ovde i otvorio svoju firmu za proizvodnju aviona”, kaže Matić.

Milorad je danas uspešan privatnik koji poseduje fabriku za proizvodnju aviona. 2009 god dobio je najgradu za najbolji izvozni proizvod. 2013 za najbolju inovaciju. I mnogo nagrada širom Evrope…A njegov izumitelj 2013 godine, bio je pilot sa najviše sati leta u jednoj godini na planeti. ,,Lično sam kao pilot dobio nagradu od strane fabrike “ROTEX” proizvođača motora. Bio sam pilot 2013. godine koji je najviše naleteo sati u godini na celom svetu. Naleteli smo skoro 750 sati u jednoj godini.” Ističe Milorad Matić.

I dok ovaj avion dobija nagrade od 2009 godine, danas je se na aerodromu u Divcima moglo videti završno ispitivanje najnovijeg vojnog aviona Lasta, koji u Srbiji predst najbolji avion koji vojska ima za obuku pilota.
,,Policija leti na helikopterima i nadgleda saobraćaj. Sat vremena letenja helikopterom je koštalo 1.500 evra, pa na više, a naši avioni koštaju 30 evra na sat. I ako to rade države poput Nemačke koje imaju mnogo više sredstava nego naša država, ne vidim razlog zašto naša ne bi radila.” kaže Matić
U odnosu cene i kvaliteta,od 135 proizvođača, Sila zauzima 5 mesto, a možda i u svetu.

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…