Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu izradio je  Studiju mogućnosti vodosnabdevanja 20 valjevskih sela koju je naručila gradska Direkcija, a danas je predstavljena javnosti.

 

Studija vodnih resursa valjevskog kraja daje smernice i rešenja koji delovi valjevskog kraja umogu snabdevati vodom iz bušotina, a za koja je rešenje dovođenje vode iz gradskog vodovoda. Istraživanje koje je obavio Rudarsko-geološki fakultet pokazao je da se Divčibare u dužem vremenskom periodu može snabdevati izuzetno kvalitetnom vodom iz bušotina.

Severni deo teritorije grada Valjeva zbog svog geološkog sastava poseduje manje količine podzemnih voda, za razliku od južne teritorije grada naročito valjevsko-mioničkog karsta, koji obiluje značajnim količinama podzemnih voda. Studija obuhvatila je 20 valjevskih sela u kojima su do sada aktivna tri bunara medju njima su Strmna Gora i Lelić dok se trenutno ugradjuje pumpa u selu Sušica.

Na osnovu Studije, Grad će doneti odluku gde će se voda dobijati iz bušotina, a gde će se širiti gradska vodovodna mreža. Obzirom da su istražni radovi urađeni i da postoji Studija, ona će prvo biti predata Komisiji koja odlučuje o eksploatacionom pravu što je preduslov za rad daljih projekata i preduslov za izgradnju sekundarne mreže.

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…