regionalni_razvoj.jpgLokalni plan akcije za decu je strateški dokument grada Valjeva koji se implementira od 2008. godine. Lokalnim planom akcije su obuhvaćene prioritetne mere, aktivnosti i programi koje bi trebalo preduzeti kako bi se ostvarili što povoljniji uslovi za život dece i njihovo uključivanje u društvo. Plan je usmeren ka svoj deci grada Valjeva, a posebno ranjivim kategorijama dece (siromašna deca, marginalizovana, deca sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja i deca žrtve nasilja).

Od početka implementacije Lokalnog plana akcije za decu -od 2008. godine do 2015. realizovano je ukupno 70 projekata (u kojima je učestvovalo 2600 dece uzrasta do 18 godina) iz oblasti smanjenja siromaštva, unapređenja obrazovanja, zdravlja, kulture, položaja i prava dece sa smetnjama u razvoju, unapređenja položaja dece bez roditeljskog staranja, dece sa antisocijalnim i asocijalnim ponašanjem i unapređenja informisanosti dece i roditelja.

Realizovan je program besplatne užine za 100 najsiromašnijih učenika osnovnih škola, implementirana je Školica plivanja koju je pohađalo 650 učenika prvog i drugog razreda iz kategorije socijalno i materijalno ugrožene dece, realizovan je program pomoći u garderobi i sredstvima za ličnu higijenu za decu bez roditeljskog staranja iz socijalno i materijalno ugroženih porodica koji je obuhvatio pomoć za 100 dece uzrasta do 18 godina.

U 2015. godini iz budžeta grada Valjeva opredeljeno je 2.000.000 dinara za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu. Programima će biti obuhvaćeno 1000 dece. U toku je realizacija programa boravka u prirodi-sedam jednodnevnih izleta na Povlen za 700 učenika iz sedam valjevskih osnovnih škola.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…