ISPETNICA.jpg7. maja, u Istraživačkoj stanici Petnica, počinje realizacija prolećnih seminara za srednjoškolce. Danas počinju sa radom seminari arheologije, lingvistike, astronomije, geo nauka i biomedicine. Seminari su namenjeni polaznicima koji su i ranijih bili polaznici na navedenim programima. Traju četiri dana i završavaju sa radom 10. maja

Arheologija: Seminara se realizuje na temu Metodika istraživačkog procesa. Polaznicima će se prezentovati nekoliko specifičnih metodoloških okvira koji se koriste u arheološkom istraživačkom procesu kao što su: poimanje vremena i prostora u arheologiji, merenja i metrički sistemi koji se koriste u analitičkom arheološkom radu, osnovni principi fotografije u arheologiji, prikupljanje podataka na terenu – specifična uzorkovanja i dokumentovanja, a proći će i malu školu mikroskopije. Pored arheologa, na seminaru učestvuju i saradnici iz specijalističkih oblasti drugih nauka, u zavisnosti od teme predavanja.

Lingvistika: Tema prolećnog seminara lingvistike je morfosintaksa. Polaznici će imati pokazne vežbe iz generativnog pristupa sintaksi, odnosno slušaće predavanja o morfologiji iz ugla Teorije informacija i jezičke obrade. Predavači su sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu – sa Katedre za anglistiku (Minimalistički pristup sintaksi) i Katedre za psihologiju (Psiholingvistički pristup eksperimentalnom izučavanju morfologije).

Astronomija: Na seminaru će se raditi na razrađivanju metodoloških tehnika i samostalnim projektima. Ove aktivnosti će se realizovati kroz radionice iz matematike, programiranja, numeričkih metoda i obrade astronomskih posmatranja, kao i putem predavanjima o naprednim matematičkim i fizičkim metodama i verovatnoći i statistici u astronomiji. Polaznici će imati prilike da čuju i predavanje o istraživanju mlađe saradnice seminara iz vangalaktičke astronomije.Predavači dolaze sa Maks Plank instituta za istraživanje Sunčevog sistema u Getingenu, Astronomske opservatorije u Beogradu i Matematičkog instituta SANU.

Geo nauke: Tema seminara je Metode istraživanja II. Cilj i zadatak seminara je da polaznici upoznaju načine prikazivanja prikupljenih podataka i njihovu grafički interpretaciju i dorade, dopune ili ponovo urade Program istraživanja za teme istraživačkih radova koje bi radili u toku letnjih seminara. Program se realizuje kroz predavanja i seminarski rad. Planiran je niz yanimljivih predavanja, kao: Geologija zapadne Srbije, Osnove metoda geološkog/ /hidrogeološkog kartiranja, Digitalni model terena, Osnove metoda hemijske anali-ze prirodnih voda; Greške merenja… Saradnici su sa Rudarsko-geološkog fakulteta i Geološke i hidrometeorološke škole “Milutin Milanković” iz Beograda.

Biomedicina: Kao i obično, prolećni seminar je posvećen izučavanju različitih metoda koje se koriste u istraživanju u biomedicinskim naukama, o kojima će pričati naučnici koji su sve ove metode iskusili kroz vlastiti rad. Ideja seminara je da polaznici razumeju sve ono što retko kad imaju prilike da čuju – kako je zapravo raditi u laboratoriji, koliko često će eksperiment biti uspešan ili ne, koliko je komplikovan sistem u kom rade.
Predavači dolaze sa Hemijskog, Biološkog i Farmaceutskog fakulteteta u Beogradu, kao i sa IMGGI. Osim predavanja, polaznici će imati različite zanimljive zadatke – čitanje pseudonaučnog rada, kritika popularno naučnog pisanja, izrada postera.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…