ispetnica-noc1.jpgBiologija
Tema seminara biologije je Uvod u biologiju, tako da će polaznici biti u prilici da čuju veći broj predavanja iz različitih oblasti bioloških nauka, npr.: biologija ćelije, osnovi genetike i molekularne biologije, principi ekologije i evolucione biologije, uvod u entomologiju, biodiverzitet mikroorganizama i ekstremofili, biodiverzitet i zaštita gljiva, značaj vakcinacije i mnoge druge.
Predavači dolaze sa Biološkog i Medicinskog fakulteta i Instituta za biološka istraživanja u Beogradu i PMF u Novom Sadu.
Polaznici će imati priliku da se upoznaju sa biodiverzitetom okoline IS Petnica, a biće i osposobljeni za pretraživenje akademske literature i specijalizovanih baza podataka. Tokom seminara oni rade mini seminarski rad na bazi literature iz petničke biblioteke, a poslednjeg dana seminara treba da ga prezentuju pred grupom.

Društvrno-humanističke nauke
Na seminaru učestvuju srednjoškolci koji su orijentisani na društveno-humanističke nauke tako da će biti obuhvaćen rad u oblastima socijalne antropologije, psihologije, sociologije, arheologije, istorije i političkih nauka. Polaznici će se upoznati sa konceptima iz antropologije tela, psihologije ličnosti, sociologije umetnosti, obradiće se teme poput roda, pola, društva, individualnih razlika, teme iz arheologije i savremene društvene istorije. Cilj je da se polaznici upoznaju sa osnovnim pojmovima koji se koriste u različitim humanističkim naukama.
Matematika
Zimski seminar matematike koncipiran je kao uvodni, tako da se obrađuju različite teme, od analize i teorije grupa do matematičkih igara i kombinatornog nulštelenzaca. Polaznici vredno rade na zadacima koje će prezentovati poslednjeg dana seminara: kako se prave pretvaraju u krugove i obratno, kako “javno” šifrovati poruku i kako pronaći pravilnu podstrukturu u haotičnom sistemu. Stručni saradnici su sa PMF iz Novog Sada, dugogodišnji petnički saradnici dr Dragan Mašulović (nekada i sam polaznik programa ISP) i dr Vojislav Petrović, sa Matematičkog fakulteta iz Beograda dolazi dr Nebojša Ikodinović, a sa PMF u Nišu, dr Milan Bašić. Među asistentima, koji su inače studenti ovih fakulteta, su i bicši polaznici koji se školuju u Engleskoj – Kembridž.

Biomedicina
Na zimskom seminaru biomedicine većina polaznika će se prvi put sresti sa naukama o životu. Seminar je osišljen tako da ima za cilj da polaznike uputi i zainteresuje za ovu vrlo široku oblast. Pored tema iz neorganske i organske hemije, biologije ćelije…, na programu je više predavanja iz fiziologije i metabolizma, te upoznavanje upotrebom računarskih resursa i Interneta. Organizovaće se i vrlo zanimljiva tribina o pseudonauci, kao i gledanje i analiziranje filova sa medicinskom tematikom. Saradnici na seminaru su sa Hemijskog, Biološkog, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta i Instituta za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo, svi iz Beograda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…