kapacitet.jpgČlanovi Gradskog veća na današnjoj sednici prihvatili su izveštaj o izvršenju budžeta grada Valjeva za period januar-septembar 2014. godine. Za finansiranje rashoda i izdataka budžeta grada Valjeva za 2014. godinu planirani su prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva u ukupnom iznosu od 2.270.000.000 dinara. Planirani prihodi su u periodu januar-saptembar uvećani u skladu sa zakonom za iznos od 28.662.658,08 dinara, tako da planirana sredstva iznose 2.298.662.658,08 dinara. U periodu od 1. januara do 30. septembra prihodi i primanja su realizovani u iznosu od 1.449.970.106,29 dinara, odnosno 63,08% u odnosu na plan. Po odluci o budžetu za 2014. godinu planirani su ukupni rashodi i izdaci na nivou planiranih prihoda. U periodu od 1. januara do 30. septembra rashodi i izdaci realizovani su u iznosu 1.413.286.511,24 dinara, odnosno 61,48% u odnosu na plan.

Gradsko veće utvrdilo je danas i predlog odluke o budžetu grada Valjeva za 2015. godinu. Budžet je za 2015. godinu planiran u ukupnom iznosu od 2.243.800.000 dinara. „Programski model budžeta je jedan potpuno novi način izrade budžeta i on predstavlja skup nezavisnih i usko povezanih programskih aktivnosti gde se planiraju rashodi i izdaci koji su podeljeni na programe, a u okviru tih programa su projekne aktivnosti i projekti. Ima ukupno 15 programa u zavisnosti od oblasti koju definiše. Rashodi se iskazuju po ekonomskim klasifikacijama i sektorima kojih ukupno ima 24, a programi služe da bi se povezali rashodi sa sektorskim strategijama. Na ovako koncipiran budžet moguće je pratiti realizaciju svih projekata i onih aktivnosti koje su planirane preko indikatora koje zakon predviđa da se moraju uneti. Na ovakav način dat je jedan transparentniji uvid u budžet i trošenje budžetskih sredstava i u planiranje i realizaciju budžeta u narednim godinama. Budžet je za 2015. godinu planiran u ukupnom iznosu od 2.243.800.000 dinara i daleko je transparentniji u odnosu na linijski koji je do sada rađen”, rekla je između ostalog Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove obrazlažući odluku o budžetu.

Ovom prilikom gradonačelnik Stanko Terzić je istakao da je budžet za narednu godinu budžet kontinuiteta i da uspostavlja ravnotežu i balans između socijalne i razvojne funkcije. „Uvek smo redovno izmirivali svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, nismo zapostavili socijalnu politiku da se pomogne najsiromašnijima, a nismo zapostavili ni razvoj. Što se tiče socijalne dimenzije budžeta-nastavljamo da podržavamo projekte iz oblasti socijalne zaštite i retko koji grad u Srbiji izdvaja toliko koliko mi izdvajamo za socijalna davanja -narodna kuhinja, pomoć porodicama poginulih ratnih i vojnih invalida, lečenje steriliteta, pomoć nezaposlenim porodiljama, urgentno hraniteljstvo, treće dete, Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, Klub OSI, dečja zaštita. Takođe smo vodili računa da, što se tiče društvenih delatnosti, dostignute standarde sačuvamo. Što se tiče razvojne funkcije budžeta-uradiće Karađorđevu ulicu od Vojvode Mišića do Dušanove, otvorićemo saobraćajnicu iz Sinđelićeve u Mirka Obradovića. Što se tiče radova na školi u Brđanima, mi smo tu predvideli 57 miliona dinara da uradimo parterno uređenje, a mislim da bi danas trebalo da bude poznat izvođač radova za ukupno 104 miliona dinara koliko je resorno Ministarstvo predvidelo za nastavak radova na ovoj školi. Na taj način škola će biti kompletno završena, ostaje samo da nabavimo opremu. Staviće se u funkciju balon na bazenu u Petnici. Razgovaraćemo i sa republičkim organima o nekim zajedničkim investicijama koje bi trebalo da se realizuju sledeće godine kao što je asfaltiranje regionalnih i magistralnih puteva . Sanacija šteta od poplava ostaje prioritetan zadatak i tu nas čeka puno posla. Nastavićemo da radimo na infrastrukturi. Nećemo zapostaviti aktivnosti vezane za projekte. Za Fondaciju za talentovane izdvojićemo 15 miliona dinara, milion više nego u 2014. godini i imaćemo 35 dece više nego što je bilo do sada. Grad će se i iduće godine truditi da bude dobar domaćin i da vodi računa o svim strukturama i u svim aspekcima razvoja”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Terzić.

Gradsko veće na današnjoj sednici utvrdilo je i predlog odluke o dopunama i izmenama odluke o lokalnim komunalnim taksama, predlog odluke o dopuni i izmeni odluke o gradskim administrativnim taksama i predlog odluke o dopuni i izmeni odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine. Takođe, članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” za 2015. godinu, kao i predlog zaključka o usvajanju programa komunalne izgradnje Direkcije za narednu godinu. Budžet JP „Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” planiran za narednu godinu iznosi 747.080.000 dinara. „Budžet Direkcije, ukoliko sledeće godine ne budemo imali neke dodatne prihode, će služiti za plaćanje obaveza koje su dospele. Činjenice govore da ovaj iznos kada raščanimo na sve ono što plaćamo, ostaje vrlo malo za investicije. Ono što je sigurno je da će balon u Petnici biti otvoren 1. februara i to velikim plivačkim kupom. Završićemo i otvoreni košarkaški teren na Studentu, deo Karađorđeve od biblioteke do prvog semafora, Ulicu Mirka Obradovića koju ćemo otvoriti sledeće godine. To je ono što je izvesno. Takođe, rekonstrukciju parka na Pećini ćemo nastaviti, a rekonstruisaćemo i park Vide Jocić koji je nakon poplava u lošem stanju. Uradićemo i parterno uređenje u školi u Brđanima. Uradićemo i neke puteve nove i kanalizaciju.Plan je da se uradi 6-7 kilometara seoskih puteva i 5-6 kilometara ulica. Mnogo nam zavisi i od toga i koliko ćemo sredstava potrošiti na zimsko održavanje. Na žalost, Halu sportova ne možemo da nastavimo ni sledeće godine”, rekao je između ostalog Dragan Jeremić, direktor Direkcije.

Članovi Gradskog veća na današnjoj sednici utvrdili su i predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2015. godinu JKP „Vidrak”, JKP „Toplana”, JIP „Radio Valjevo”, Stubo Rovni, kao i Turističke organizacije Valjevo. Pored ostalog, Gradsko veće na današnjoj sednici utvrdilo je i predlog odluke o finansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta, predlog odluke o uspostavljanju automatske meteorološke stanice na Divčibarama, predlog zaključka o prihvatanju ugovora o zajedničkom ulaganju i izgradnji koji će zaključiti Quinterra AG, grad Valjevo i Direkcija, kao i predlog odluke o pristupanju dogradnji objekta za Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…