etno.jpgDanas su opštinu Lajkovac posetili predstavnici UNDP – Programa za razvoj Ujedinjenih nacija predvođeni Stelianom Nedera, zamenicom Stalnog predstavnika UNDP u Srbiji. Povod je podrška ovog programa opštini Lajkovac u otklanjanju posledica majskih poplava.

Zajedno sa rukovodstvom Opštine Lajkovac i JP „Gradska čistoća“, oni su obišli plac porodice Ilić na putu ka Jabučju, gde je u toku rušenje kuće, a zatim domaćinstvo Mićić u Ćelijama gde su se uverili kako protiče čišćenje bunara za vodu. U oba projekta, koji su pri kraju, radove izvodi JP „Gradska čistoća“ Lajkovac, a finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) posredstvom svog Fonda za sprečavanje kriza i oporavak (Bureau for Crisis Prevention and Recovery).

Porodica Ilić jedna je od tri čije kuće više nisu bezbedne za normalan život. Ovde je srušena kuća koja je posle poplave bila potpuno neuslovna, počelo je uklanjanje starog materijala i priprema terena za izgradnju nove kuće. Gospođa Nedera je razgovarala sa članovima porodice Ilić i tom prilikom rekla:

– Kao organizacija pokušavamo da napravimo nešto za ljude koji su bili oštećeni u poplavama. Ovde je srušena i treba da bude uklonjena oštećena kuća kako bismo napravili mesto za novu koja će tu biti izgrađena. Ovo je primer da naša organizacija radi praktične stvari tamo gde je potrebno, a nadamo se da će nova kuća biti završena u dogledno vreme kako biste mogli da se uselite. Pričali smo sa predsednikom i saradnicima o drugom projektu koji smo pomogli, a to je čišćenje bunara i kanalizacije. To su neki od poslova koje smo mi uradili u opštinama oštećenim od poplava, a počeli smo i izgradnju brana i nasipa pored manjih reka tako da možemo da pomognemo u čišćenju vodotokova, ali i prevenciji kako se slične nesreće ne bi ponovile. Sarađujemo sa državom i Kancelarijom za pomoć i obnovu i radimo sve što je u našoj moći da pomognemo. Istovremeno, obraćamo se državi i lokalnim samoupravama da preduprede ovakve situacije u budućnosti – poručila je Hedera.

U ime Opštine Lajkovac obratio se predsednik Živorad Bojičić:

– Koristim priliku da se u ime građana opštine Lajkovac zahvalim Ujedinjenim nacijama, Programu za razvoj i gospođi Hedera na velikoj pomoći koju smo dobili od juna meseca. Pomoć se sastojala u opremi za naše komunalno preduzeće neophodnoj za čišćenje bunara na poplavljenom području, a gde ne postoji vodovodna mreža, zatim u pročišćavanju zapušene kanalizacije i, najnovije, na rušenju tri kuće čiji su vlasnici dobili rešenja Kancelarije za pomoć i obnovu Vlade Srbije. Potrudićemo se da uz pomoć još nekih donatora poboljšamo uslove za život porodici Ilić, pre svega Valjevske eparhije. Danas smo se sa gospođom Nedera dogovorili o budućoj saradnji, naši predlozi su naišli na podršku predstavnika UNDP i očekujemo da ćemo u sledećoj godini nastaviti saradnju – i kroz dobijanje nove opreme i zajedničko raspisivanje tendera za održavanje kanala i bujičnih vodotokova.

Vlasnik kuće Veljko Ilić se zahvalio na pomoći Programu Ujedinjenih nacija, Opštini Lajkovac i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja im je obezbedila smeštaj do izgradnje kuće, a pomoći će i njeno opremanje. Priseća se tog majskog jutra i nada se da se nikada neće ponoviti:

– Desilo se kasno noću, odnosno rano ujutro tako da nas je ta voda probudila. Videli smo da voda ulazi u kuću, već je bilo kasno za sve, nismo mogli ni auto iz dvorišta da izvezemo. Preostalo nam je samo da zovemo Krizni štab da nas spasava. Došli su za nekih 10-15 minuta, uzeli smo samo lična dokumenta i izašli iz kuće. Bili smo smešteni u hotelu, posle kod porodice Đurić, pa stanovali privatno, a onda nam je crkva dala kuću na korišćenje.

Delegacija je posetila i domaćinstvo Milana Mićića u selu Ćelije, neposredno uz Ibarsku magistralu, gde je u toku čišćenje bunara od mulja pumpama koje su donacija UNDP. O realizaciji tog posla uz podršku Kancelarije UNDP tehnički direktor „Gradske čistoće“ Snežana Toroman kaže:

– Posle poplava u problem su došli ljudi koji koriste bunare, neki za tehničku vodu, a većina za pitku. U saradnji sa rukovodstvom Opštine ostvaren je kontakt sa Kancelarijom UNDP u Beogradu koja nam je obezbedila tri trofaznepumpe, tri agregata i jednofaznu pumpu – agregati su nam bili vrlo korisni jer su mnoga domaćinstva ostala bez električne energije. Čistimo bunare u 120 domaćinstava i završićemo taj posao do kraja novembra. Drugi problem je bio nivo kanalizacije, koja nije mogla da otiče. Da ne bismo ceo grad doveli u problem, dobili smo „Vomu“ komunalno vozilo za pročišćavanje kanalizacije, očistili smo tri kilometra glavne mreže prema kolektoru i na taj način smo mislili da spustimo nivo i da kanalizacija odlazi. Problem nije potpuno rešen, imamo još 8 kilometara mreže, s tim što je to na periferiji.

Zamenik predsednika Opštine Goran Milovanović, koji je do samog početka kativno uključen u rešavanje probelam izazvanih poplavama, izjavio je:

– Veliko je naše zadovoljstvo danas kada smo u prilici da rezimiramo šta smo uradili uz pomoć Kancelarije Program za razvoj UN. Značajna je pomoć u opremi za naše komunalno preduzeće kojom rešavamo određene probleme, kao što ste čuli. Oprema ostaje „Gradskoj čistoći“ i po završetku projekta tako da ćemo nastaviti čišćenje bunara i u delovima opštine koji nisu bili poplavljeni. Posebno bih istakao da smo na današnjem sastanku dogovrili dalju saradnju, u pitanju je čišćenje otvorenih kanala i bujičnih vodotokova. O prevenciji elementarnih nepogoda i drugim vidovima saradnje razgovaraćemo posle Nove godine – rekao je Milovanović.

Delegacija UNDP-a je zadovoljna realizacijom ovih poslova, tako da je Steliana Nedera najavila nastavak saradnje što je vrlo značajno za opštinu Lajkovac.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…