vatrogasci.jpgPoslednje dve godine u Srbiji je izbilo više od 57.000 požara u kojima je život izgubilo 157 ljudi. Vatrogasci su uspeli da spasu čak 5.000 ljudi. Međutim, Srbija nema dovoljno vatrogasaca, ni opreme, a stara vozila veliki su problem vatrogasne službe. Danas je Dan vatrogasaca.

Posle poziva, za manje od minut vatrogasci su u vozilu na putu do mesta gde je neophodna njihova pomoć. Kada nema intervencija, vežbaju i pripremaju opremu za situacije u kojima sekundi odlučuju o ljudskim životima.

Za 12 godina u vatrogasnoj jedinici Slobodan je spasavao ljude iz zapaljenih zgrada i smrskanih automobila. Od starijih kolega naučio je zanat ali i to da se međusobno druže i pomažu kao porodica.

“Iz tog druženja proizilazi sigurnost u intervencijama kada odete sa nekim gde je rizično, gde je opasno, gde treba nekom da pomognete a ne znate gde se taj nalazi, gde treba da ugasite požar a ne znate odakle izbija, e onda to poverenje koje ste stekli sa ljudima sa kojim radite je na vrhuncu jer vi nemate bližeg do tog čoveka pored sebe”, kaže vatrogasac Slobodan Kotur.

Nikola je u vatrogasnoj službi sedam godina i najteže mu je kada spasava teško povređene. Bilo je i pomalo neobičnih poziva na primer da sa drveta skinu mačku ili papagaja. Bez obzira na sve, nikada ne bi menjao svoj posao.

“Definitivno bih izabrao ponovo isto zanimanje, ovo je posao koji me ispunjava. Svojih 12 sati koje provodim ovde, provodim sa zadovoljstvom i posao koji radim me čini srećnim”, ističe vatrogasac Nikola Đurović.

Na poslu profesionalci, a u svojim objektima i pravi domaćini koji sve održavaju sami, kažu starešine.

“Razne popravke vozila, objekta i svega ostalog uspevaju sami da poprave svojim zalaganjem i mislim da je to ona dobra stvar koja nas je održala godinama unazad u teškim uslovima u kojima nije samo ova služba nego i cela država”, objašnjava načelnik Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić.

U Srbiji ima 3.200 vatrogasaca – duplo manje od propisa Evropske unije, a u Beogradu njihov broj se nije povećao od 1980. godine. Uprkos tome ovi skromni i nesebični heroji velikim trudom, stižu da pokriju požare i sve vanredne događaje. Više opreme i nova vozila očekuju od sledeće godine kada bude donet Zakon o vanrednim situacijama.
RTS

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…