infakt__frame.jpgDanas su prilikom predstavljanja kampanje pod nazivom “25 do 25″, a povodom Dana srca, u Opštoj bolnici Valjevo izneti i frapantni podaci o učestalosti kardiovaskularnih bolesti koje se sve češće javljaju kod mladih osoba, od 27 godine pa na više. Podatak da u Srbiji svakog dana infarkt doživi 47 osoba, od kojih 15 umre, bio je razlog pokretanja kampanje “Doživi život”.

Kardiovaskularne bolesti spadaju u najmasovnije nezarazne bolesti, a Srbija se nalazi na trećem mestu po smrtnosti. U toku samo jednog dana, u našoj zemlji od srca oboli 47 ljudi . Od tog broja 15 ima fatalan ishod. Osim što je obolevanja u porastu, poslednjih godina beleži se i pojava sve češćeg broja akutnih infarkta kod mladih zbog čega je pokrenuta kampanja “25 do 25″, a u cilju redukovanja smrtnosti za 25 posto od kardiovaskularnih bolesti do 2025 godine.

Kampanja je pokrenuta od strane Svetske zdravstvene organizacije, Svetske federacije za srce i Ujedinjenih nacija. Kampanja pod sloganom “Dožvi život” znači da život treba doživeti i da ga ne treba sve shvatiti zdravo za gotovo.

Svako ko oseti bol u grudima koji se javlja u akutnom infarktu je karakterističan objašnjava dr Marija Mirković, načenlica internog odeljenja Opšte bolnice Valjevo. Bol se javlja u grudima, širi se prema vratu, vilicama, obe ruke, praćen preznojavanjem, strahom i traje oko 20 min. Odmah pozvati hitnu pomoć ukoliko osoba ima, potrebno je da stavi nitroglicerin, ako nije alergična treba da sažvaće jednu tabletu aspirina i da sačeka dolazak hitne pomoći.

Kardiovaskularna oboljenja su u porastu tokom jula i avgusta messeca i u januaru. U Opštu bolnicu Valjevo, od početka godine primljeno je 500 osoba sa akutnim infarktom. Najmlađa osoba ima 27 godina. Broj infarkta se u ovoj godini povećao za 5 procenata.

Pušenje, nepravilna ishrana, unos alkohola i gaziranih pića, fizička neaktivnost i stres glavni su faktori rizika nastanka kardiovaskulčarnih oboljenja.

U Opštoj bolnici Valjevo otvoren je i kabinet za hipertenziju za edukaciju pacijenata kako da preventiraju šlog i infarkt. Pacijenti imaju mogućnost da urade skoro sve analze, bez velikih redova i ne čeka se dugo. Obezbeđena je i druga kardiološka sonda, a kako je najavila načelnica internog odeljenja, najverovatnije, početkom oktobra sa radom će početi i angio sala

Kapmanja je inicirana od strane tri stručna udruženja: Udruženje kardiologa Srbije, Udruženje koronarnih jedinica Srbije i Akademski medicinski edukativni centar.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…