infakt__frame.jpgSa posebnim zadovoljstvom Vas obaveštavamo o skupu, koji smo nazvali „nemački dan” posvećen otvaranju prvog dvojezičnog odeljenja u Valjevskoj gimnaziji (VG). VG poznata po dobrim rezultatima, uspešnim đacima i takmičarima, osim prirodnog, društveno-jezičkog, specijalizovanog matemetičkog i filološkog odeljenja, od septembra 2013. je upisala i dvojezično nemačko – francusko odeljenje. Taj smer podrazumeva da učenici pojedine predmete uče na nemačkom, odnosno francuskom. Osim Beograda, isti smer postoji i u Nišu, Pirotu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i sada i u Valjevu. Zahvaljujući Gete Institutu i Francuskom Institutu u Beogradu i podršci nemačke i francuske ambasade, kao i velikom trudu i radu nastavnog osoblja VG uključenih u ovaj projekat, uspešno je završen prvi razred protekle školske godine, a upisana je i ovogodišnja generacija. Na kraju
školovanja, učenici ovog odeljenja će polagati maturu i na maternjem i na stranom jeziku, čime im se pružaju brojne mogućnosti prilikom upisa osnovnih i postdiplomskih studija, kao i zaposlenja.

U želji da se ovaj smer VG što više podrži, VG i NVO „Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj” iz Šušeoke (selo u nerazvijenoj opštini Mionica), osmislili su organizovanje događaja, za koje se očekuje da postanu tradicija VG. U septembru mesecu, dva vikenda posvećena su nemačkom odnosno francuskom delu odeljenja. Za 21.09.2014 je planirano organizovanje „nemačkog dana” a za 28.09.2014. – „francuskog dana”

Program nemačkog dana bi bio sledeći :
· 10:15 – Doček gostiju u mestu Lukavac na Beogradskom putu
· 10:30 – Dolazak učesnika na mesto skupa – seosko domaćinstvo Ecco Impuls Šušeoka – dobrodošlica, kafa i slatko
· 11:00 – Pozdravna reč učesnika (domaćina / direktora VG)
· 11:10 – Prvi deo programa učenika (1. Prezentacija Srbija i Valjeva na nemačkom jeziku (Top 5: VG, Tešnjar, Kula Nenadovića, Markova stolica, Gradac) – Turistički info – centar na nemačkom jeziku / Skeč (Unterricht mal anders – Malo drugačija nastava / Predstavljanje poznatih nemačkih ličnosti (Johann Gutenberg, Albert Einstein, W. C. Röntgen, J.W. von Goethe, F. Schiller, J. S. Bach, L. V. Beethoven, Richard Wagner, Jacob und Wilhelm Grimm) / Nemački pronalasci (štamparija, automobil, adidas, pivo, bicikl, Haribo, Lewis, rentgen zraci)
· 12:15 – Sportski susreti učenika i gostiju (fudbal, basket, tenis), plivanje (ako bude lepo vreme)
· 13:30 – Drugi deo programa (učenici drugog razreda) / Postavljanje “švedskog stola” sa osvežavajućim napicima i predstavljanje menija za ručak na nemačkom jeziku sa podelom dvojezične recepture učesnicima programa
· 14:00 – Zajednički ručak po samouslužnom principu sa postavljenog „švedskog stola”
· 15:00 – Treći deo programa (učestvuju svi učenici): Kviz (interaktivna igra uz mogućnost dobijanja nekih simboličnih nagrada za pobedu) / Pesma (interaktivna igra) / Film (učenici dvojezičnog odeljenja 2. razreda su snimili kratak film o prvoj generaciji bilingvalnog odeljenja)
· 16:00 – zaključni skup svih učesnika (utisci i predlozi za organizaciju „nemačkog dana” naredne godine)
· 16:30 – ispraćaj gostiju
Na ovim događajima očekuje se i značajno prisustvo lokalnih medija i dopinisnika / predstavništava centralnih medija.
Nadamo se da ćete prepoznati naše napore da uspemo u realizaciji ovog događaja i da ćete biti u prilici da medijski propratite ovaj skup.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…