ispetnica6.jpgPolimeri za prokain
Miloš Selaković, učenik III razreda Užičke gimnazije i polaznik programa hemije u IS Petnica, na letnjem kampu radi projekat pod nazivom Sinteza molekulski obeleženih polimera za prokain. Miloš se bavi sintezom polimera koji mogu da prepoznaju prokain u nekom biološkom uzorku. (Prokain je, inače, amid koji služi kao antiaritmik i lokalni anestetik). Princip po kome funkcioniše polimer jeste to što u sebi ima šupljine koje odgovaraju, u konkretnom slučaju, samo prokainu, pa se on može vezati u polimer, a drugi molekuli ne mogu.
Cilj istraživanja je da se ispita uticaj različitih rastvarača i monomera na sposobnost polimera da veže prokain iz biološke smeše.

Miloš Selaković je, na 46. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (treće učešće Srbije) koja je održana od 20. do 29. jula 2014. godine u Hanoju u Vijetnamu osvojio bronzanu medalju.

Termoregulacija planete
Polaznica programa astronomije u Istraživačkoj stanici Petnica, Sanja Mihajlović, maturant I kragujevačke gimnazije, istražuje na temu Ispitivanje uticaja bioloških faktora na regulaciju globalne temperature planete.
Sanja je napisala računarski program koji joj je omogućio da dobije zavisnost temperature planete od vremena, u slučaju kad je planeta nenastanjena.
Zatim je modelovala naseljavanje planete. To je učinila koristeći dve vrste krasuljaka (belih i crnih), od kojih jedna vrsta zagreva planetu, a druga je hladi. Termoregulacija koju oni vrše posmatra se u dužem vremenskom intervalu. Pomoću ovog modela dobijen je grafik zavisnosti prosečne temperature planete od vremena i izvršena je uporedba sa grafikom dobijenim u slučaju kada je planeta nenaseljena. Ispostavilo se da su krasuljci zaista izvršili termoregulaciju i u određenom vremenskom periodu održavali temperaturu planete nižom u odnosu na slučaj kada je ona nenastanjena i samim tim činili je optimalnijom za život, što je i bio cilj istraživanja.

Solarne ćelije
Stefan Ilić i Irena Đorđević, oboje učenici III razreda iste škole – gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, na letnjem kampu fizike rade projekat pod nazivom Korišćenje prirodnih pigmenata u solarnim ćelijama sa fotoosetljivom bojom.
U komercijalnoj primeni su solarne ćelije III generacije – ćelije u kojima su fotoosetljivi pigmenti koji povećavaju apsorpciju svetlosti. Reč je o skupim pigmentima, koji, uz to, sadrže i teške metale. Stefan i Irena ispituju mogućnost da se umesto ovih skupih pigmenata koriste neškodljivi prirodni pigmenti. Za izradu fotoosetljivog sloja oni koriste pigmente iz bobičastog voća (kupina, malina, aronija), hlorofil i kurkumin. Ispitivanje se vrši, kako sa pojedinačnim pigmentima, tako i sa njihovim mešavinama. U solarnom simulatoru, koji su sami napravili, vrše merenje fizičkih karakteristika fotoćelije, a cilj im je da dobiju što efikasniju solarnu ćeliju.

Krompirići jesu ukusni, ali…
Polaznik programa biomedicine u Istraživačkoj stanici Petnica, Dimitrije Krstić, učenik II razreda Gimnazije u Leskovcu, na ovogodišnjem letnjem kampu radi Istraživanje inhibitornog dejstva ekstrakta zelenog i crnog čaja i crnog luka na stvaranje štetnih komponenti prilikom prženja krompira na visokoj temperaturi. Prilikom prženja krompira na visokoj temperaturi stvara se akril amid koji je kancerogena supstanca.
Pošto zeleni i crni čaj i crni luk imaju visok nivo polifenola, Dimitrije je želeo da proveri da li oni mogu da inhibiraju stvaranje akril amida prilikom prženja krompira. Za istraživanje koristi krompir u obliku čipsa.
Pre prženja on vrši mariniranje krompira u svakom od ova tri ekstrakta, a posmatra i krompir koji se ničim ne tretira, a koji sam priprema, kao i gotovi proizvod – čips sa tržišta. Očekuje da ispitivanja pokažu manju koncentraciju akril amida u uzorcima krompira koji su tretirani marinadama zelenog i crnog čaja i crnog luka.

Letnja škola računarstva
Letnja škola računarstva je na programu od 17. do 25. avgusta i namenjena je onim srednjoškolcima koji u ovoj kalendarskoj godini prvi put pohađaju program računarstva u Stanici. U radu seminara učestvuju učenici srednjih škola iz Srbije i zemalja u okruženju. Cilj seminara je sticanje praktičnih znanja kroz kurs programskog jezika Java i odgovarajuće vežbe. Biće obrađen rad u okruženju eklipse (Eclipse). Iako su polaznici seminara tzv. “novi polaznici” neki od njih će dobiti mogućnost da se oprobaju i u radu na samostalnim projektima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…