infakt__frame.jpgPosle dva meseca intenzivne obuke završena je besplatna Škola pčelarstva, organizovana u okviru regionalnog projekta “Pčelarski centar Kačerski med”, koji finansira Evropska unija kroz program „Exchange 4″. Nosilac projekta je Gradska opština Lazarevac, a partneri opštine Lajkovac i Ljig i Zemljoradnička zadruga „Kačerski med”.

Predavanja održana u Lazarevcu okupila je 40 polaznika, među kojima je bilo i devet Lajkovčana. Za njih je, povodom završetka obuke, organizovan prijem u velikoj sali Opštine Lajkovac na kojoj su im sertifikate i košnice uručili predsednik opštine Lajkovac Živorad Bojičić i načelnik Opštinske uprave Života Molerović.

– Mislim da, ako želite da uspešno nastavite da se bavite pčelarstvom, treba da se držite vaših mentora, za koje sam se uverio da imaju veliko iskustvo u ovom poslu. Njihovo znanje i rad dobar su putokaz za sve one koji su zainteresovani da se posvete ovom lepom poslu. Nekome je to prvenstveno hobi, a nekome ozbiljan izvor prihoda – rekao je u pozdravnoj reči predsednik Opštine Živorad Bojičić.

Interesovanje za učešće u Školi pčelarstva prevazišlo je sva očekivanja organizatora, jer je bilo predviđeno maksimalno 18 polaznika. Najmlađi, Željko Dragićević, ima samo 10 godina, Mihailo Milanović nešto više od njega, a bilo j ei penzionera. Predavač Goran Čakardić, diplomirani inženjer poljoprivrede, član Pčelarske zadruge „Budućnost”, potrudio se da učenicima objasni početne korake u pčelarstvu, uz pomoć video i štampanog materijala. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa osnovama proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda, a među polaznicima bilo je i znatno mlađih pčelara.

– Za osam nedelja ne može da se prenese kompletno znanje ni iz jedne oblasti pa tako ni iz pčelarstva. Nadam se da sam „odškrinuo vrata” i preneo im ljubav prema pčelarstvu. Od pčelarstva se niko nije obogatio, ali je druženje sa pčelama i ljudima jedno posebno bogatstvo pa kada se na to doda zdravlje, a pčelinji proizvodi su najzdraviji, mislim da sam u svom zadatku delimično uspeo. Mnogi od polaznika već su nabavili prva društva i paketne rojeve tako da će na proleće dobiti prvi med. Pčelarstvo je unosna grana poljoprivrede, znata kojim se bave pčelari svih generacija, a mnogi u njemu vide mogućnost samozapošljavanja. Izvoz meda iz Srbije je u porastu i prošle godine je bio veći od ukupnog izvoza svinjskog i junećeg mesa. Raste i cena na svetskom tržištu, trenutna cena bagremovog meda iz Srbije na veliko kreće se od četiri do sedam evra po kilogramu – kaže Goran Čakardić, instruktor obuke.

Besplatna škola organizovana je u okviru projekta „Pčelarski centar Kačerski med” koji finansira Evropska unija kroz program Exchange 4, a kojim u Srbiji rukovodi Delegacija Evropske unije a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Ukupna vrednost projekta je 118.300 evra.

Glavni cilj projekta je stvaranje uslove za valorizaciju „Kačerskog meda”, kao proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Uz opremanje pčelarskog centra za pakovanje „Kačerskog meda” u Lazarevcu, edukaciju pčelara sa čitave teritorije, zaštićenog geografskog porekla, kao i brendiranje ovog proizvoda afirmisaće se razvoj pčelarstva na ovoj teritoriji uvođenjem finansijskih i nefinansijskih mera podrške.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…