ispetnica7.jpgOd 26. Do 29. maja, u Istraživačkoj stanici Petnica, na programu je prolećni seminar primenjene fizike i elektronike. U drugom delu nedelje realizovaće se još tri seminara za srednjoškolce i to: od 28. maja do 1. juna, eksploratorijum, 29. maja do 1. juna, seminari ekologije i istorije.

Primenjena fizika i elektronika
Prolećni seminar primenjene fizike i elektronike (26. do 29. maj) akcenat stavlja na pripremu polaznika za rad na projektima koje će oni raditi za vreme letnjeg seminara. To će se učiniti kroz prikupljanje literature, planiranje potrebnih komponenata i opreme i planiranje izrade projekta. Pored toga održaće se i nekoliko predavanja iz oblasti robotike: Robot Operating System, Lokalizacija u prostoru ispravljanjem perspektive i Detekcija objekata u prostoru.

Exploratorium
Eksploratorijum je interdisciplinarni program namenjen izabranim polaznicima svih obrazovnih programa u Istraživačkoj stanici.
Tema ovogodišnjeg seminara je Ekonomija i finansije.
Partner u realizaciji seminara je svetski poznata konsultantska kuća Prajsvoterhaus Kupers (Pricewaterhouse Coopers, PwC).
Posebno je važno naglasiti da će jedan od predavača biti i prof. dr Fransoa Tadei, inače član Visokog saveta Francuske za obrazovanje. Gostovanje profesora Tadeia je deo postojeće saradnje Istraživačke stanice Petnica i Univerziteta Dekart iz Pariza.

Ekologija
Na prolećni seminar ekologije pozvana su 22 polaznika iz Srbije i Makedonije. Tokom seminara planirana je realizacija većeg broja vežbi, tako da će polaznici imati priliku da rade u laboratorijama za biologiju i hemiju Istraživačke stanice Petnica. Pružiće im se mogućnost da rade sa različitom opremom. Za realizaciju vežbi koristiće gasni i tečni hromatograf, konfokalni mikroskop i laboratoriju za ćelijske kulture. Testiraće efekte različitih ekstrakata i etarskih ulja koja će prethodno okarakterisati na nekoliko ćelijskih linija.
Stručni saradnici koji učestvuju u realizaciji seminara dolaze sa Biološkog fakulteta BU, Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Farmaceutskog fakulteta BU i Fakulteta veterinarske medicine BU.
Kroz intenzivne diskusije sa stručnim saradnicima i studentima saradnicima polaznici će nastojati da što preciznije definišu predloge i druge detalje za svoja samostalna istraživanja koja će realizovati na letnjem seminaru.
Istorija

Seminar istorije realizovaće se pod naslovom Nevolje sa cenama. Tema seminara je inflacija. Polaznici će se pružiti prilika da razumeju njenu logiku i mehanizam, kao i da na nekoliko istorijskih primera prouče njene konkretne efekte, ne samo na makroekonomsku sliku države, već pre svega na život običnog čoveka.
Polaznici će pohađati nekoliko predavanja (o inflaciji u načelu; o državnoj intervenciji na kretanje cena stambene rente u periodu između dva svetska rata; o društvenim promenama u kontekstu hiperinflacije u Jugoslaviji/Srbiji 1990-ih) i analizirati štampu iz tih vremena. Podeljeni u nekoliko tematskih grupa, oni će analizirati odabrane članke iz listova Dom i Kirajdžija (za period Kraljevine SHS/Jugoslavije) i Večernjih Novosti (za Srbiju/Jugoslaviju 1990-ih), nakon čega sledi prezentacija rezultata.
Cilj je da polaznici ovladaju tehnikom rada sa štampom kao istorijskim izvorom, što će svima biti korisna vežba, a nekima od njih od velikog značaja za uspešan rad na samostalnom istraživačkom projektu u narednim mesecima.
Stručni saradnici dolaze sa Instituta za noviju istoriju Srbije i sa odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta BU. Na
seminar je pozvano 15 polaznika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…