spric.jpgSvetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, a cilj je da se skrene pažnja na dijabetes kao jedno od najčešćih hroničnih bolesti u detinjstvu. U Srbiji od dijabetesa tipa 2 boluje oko pola miliona ljudi, a procena je da će se naredne decenije broj obolelih utrostručiti.
Kao prevencija za zdrave ljude neophodno je bar dva puta godišnje proveriti visinu šećera u krvi.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa proglašen je 1991. Ujedinjene nacije su prošle godine prvi put usvojile rezoluciju u kojoj se navodi da dijabetes predstavlja ozbiljnu pretnju za zdravlje svih građana u svetu. Građani još uvek ne znaju dovoljno o ovoj bolesti, tako da se na različite načine, posebno kroz skrining aktivnosti preventivnih centara radi na ranom otkrivanju bolesti i edukaciji. Osnovni uzroci nastanka bolesti su način života, stres, nepravilna ishrana i gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost.

Šećerna bolest je u poslednjih nekoliko godina doživela pravu ekspanziju tako da je poprimila oblik epidemije, a broj obolelih će, prema procenama stručnjaka, do 2025. da se utrostruči.

Pretpostavlja se da kod nas ovaj zdravstveni problem ima oko 500.000 osoba. Istraživanja su pokazala da na svakog pacijenta koji zna da boluje od šećerne bolesti, dolazi jedan koji ne zna da je bolestan.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…