brankovina.jpgLokalnim akcionim planom za decu Grada Valjeva finansira se projekat OŠ “”Prota Mateja Nenadovi”” iz Brankovine pod nazivom Stopama slavnih predaka. Autor ovog projekta je Milica Ostojic, direktorka škole, a realizatori ucitelji i nastavnici škole u Brankovini. Projekat je osmišljen kao letnji kamp. Namenjen je ucenicima mladih razreda osnovne škole i traje pet dana, od 19. do 23. avgusta u trajanju od 11.00 do 16.00 casova.
Pored kreativnih radionica koje imaju za cilj da ucenike gradskih škola upoznaju sa životom i radom dece u seoskim sredinama, sa zavicajnom istorijom, kulturom, tradicijom, obicajima iz našeg kraja, za ucenike je obezbeden prevoz i ishrana, kao i bezbedan boravak.
Ucenici ce se svakoga dana dovoziti u Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini i istog dana vracati u Valjevo.
Brankovina je rodno mesto Alekse Nenadovica, Prote Mateje Nenadovica, a najpoznatiji ucenik same škole u ovom mestu je pesnikinja i akademik Desanka Maksimovic. OŠ”” Prota Mateja Nenadovic”” je deo Kulturno-istorijskog kompleksa koji cine muzej, crkva i škola.Osnovni cilj ovog projekta jeste unapredivanje seoskog turizma i njegovo povezivanje sa obrazovnim komponentama. Pored obrazovne komponente, bitno je istaci i vaspitnu. Navedenim aktivnostima iz ovog projekta, mladima se nudi bogat niz sadržaja koji neguju zdrave stilove života.Naša zemlja je bogata predelima koji predstavljaju izuzetne potencijale. Jedan od tih potencijala je i sama Brankovina. Imajuci u vidu sam znacaj ovog mesta, sadržaji koje nudimo umnogome bi doprineli razvoju turizma i oživljavanju samog sela. Shodno tome, ponudene aktivnosti bi upotpunile turisticku ponudui privolele mlade naraštaje da provode vreme u ruralnim, a ne samo u urbanim sredinama.

Projekat Stopama slavnih predaka ima za cilj da iskoristi sav potencijal kojim raspolaže Brankovina. Bogato kulturno i istorijsko naslede pruža izobilje mogucnosti da se realizuju najrazlicitiji sadržaji kojima bi decu našeg kraja upoznali sa istorijom, kulturom, tradicijom, obicajima, verom našeg kraja. Sve ove aktivnosti pratilo bi i divno druženje medu vršnjacima koji žive u razlicitim sredinama. Medusobno upoznavanje “”lice u lice””, a ne preko društvenih mreža! Deca iz gradskih sredina bi se upoznala i sa nacinom života dece u selu. Mnogi sadržaji koji se realizuju iz brojnih nastavnih predmeta postali bi ocigledni jer ce deca imati priliku da posete povrtnjak, vocnjak, da vide nacin obrade mleka, proizvodnju mlecnih proizvoda, da vide poljoprivrednu mehanizaciju.
Bogati sadržaji upoutpunice decija znanja o svim aspektima našeg kraja!
Nedostatak komunikacije medu mladima, nedovoljno poznavanje lokalnih znamenitih licnosti, datuma, dogadaja, obicaja, vere, kulturne baštine se može prevazici aktivnim delovanjem na samom lokalu. Ovim projektom želimo da deci našeg grada približimo sve ovo gore navedeno. To cemo postici raznovrsnim i zanimljivim aktivnostima koje ce decu privoleti traganju za novim znanjima i novim vidovima razonode.
Radionice koje bi se realizovale u samom Kompleksu imaju za cilj da se na jedan nesvakidašnji i zanimljiv nacin upoznaju istorijske licnosti i dogadaji iz našeg mesta; da se saznaju detalji iz života tih licnosti koji se ne mogu procitati u udžbenicima; da se neguje stvaralaštvo i podstaknu deca da stvaraju stihove, price; da se neguje lepo pisanje i kultura govora; da se nauce stare igre kojima su se nekada deca zabavljal;, da se ovlada nekim starim zanatima; da sadržaji iz udžbenika postanu ocigledni i jasni odlaskom u povrtnjak, vocnjak, mlekar; da se razviju drugarstva medu decom iz seoskih i gradskih sredina; da se upoznaju nacini života u selu i u gradu; da deca spoznaju lepotu boravka u seoskoj sredini i shvate bogatstvo kojim odiše naš kraj u svakom pogledu.
Ovakvim aktivnostima pocecemo da negujemo zdrave stilove života i pokažemo našoj deci vrednosti koje su davno zaboravljene.
Vremenska artikulacija sadržaja je sledeca:

Ponedeljak:
-dobrodošlica
-šetnja kroz kompleks i upoznavanje sa znamenitostima kompleksa
-pauza za osveženje
-istorijska radionica
-rucak
-povratak u Valjevo
Utorak:
-pesnicka radionica
-pauza za osveženje
-kaligrafska radionica
-rucak
-povratak u Valjevo
Sreda:
-radionica spretnih ruku
-pauza za osveženje
– igramo zaboravljene igre (domine, igre pasuljem, nadvlacenje kanapa, bacanje kamena u dalj, igre “”krpenjacom””)
-rucak
-povratak u Valjevo
Cetvrtak:
-šetnja do Brankovackog visa (znamenitog mesta na kom su se 27.februara 1804. god. Okupile prve ustanicke jedinice Baljevske nahije)
-poseta jednom seoskom domacinstvu, odlazak u baštu, vocnjak, staju, razgledanje poljoprivredne mehanizacije…
-tokom šetnje s vodi razgovor o predelima (staništima) koji nas okružuju, povezivanje sa nastavnim sadržajima
-rucak
-povratak u Valjevo
Petak:
-obicajna radionica
-rucak
-fotografisanje
-razgovor i sabiranje utisaka o petodnevnom druženju
-povratak u Valjevo

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…