Balerina.jpgIme i delo Milorada Miškovica u našoj javnosti malo je poznato, odnosno samo uskom krugu poznavalaca igre i baleta. Potpunu umetnicku slavu i nije stekao u svojoj zemlji, tako da tek predstoji saznavanje života i dela ovog našeg a svetski poznatog i priznatog umetnika inace rodenog u Valjevu. Monografija pod nazivom IGRATI ŽIVOT koju su priredili Gordan Dragovic, reditelj i publicista, Marija Jankovic, baletski umetnik, pedagog i publicista i
Jovan Cirilov, teatralog, pisac i publicista sinoc je predstavljena u Valjevu.

Milorad Miškovic roden je u Valjevu 1928. godine u gradanskoj trgovackoj porodici. osnovnu školu i gimnaziju je ucio u Beogradu, a kao devetogodišnjak poceo je da glumi u decjem Rodinom pozorištu. Od 1942. godine u Beogradu je polaznik Baletskog studija Nine Kirsanove, a 1946. postaje solista u Baletu ovog pozorišta. Nakon turneje po Francuskoj i Belgiji ostaje u Parizu i od tada zapocinje njegova internacionalna karijera.
Nastupa na mnogim gala koncertima u velikim prestonicama Evrope: Rim, Pariz, Madrid, London. Ucestvuje na velikim turnejama po Severnoj Americi i u Japanu. Formirao je svoju Baletsku trupu u Parizu 1956. godine sa kojom uspešno nastupa širom sveta.
Godine 1972. postaje umetnicki direktor u Dalasu, a potom u Alabami, gde je osnovao odeljenje koreografije na Visokoj školi scenskih umetnosti.

Od 1979. godine a narednih 10 godina Miškovicu radi kao umetnicki direktor UNESK-a
Sada je pocasni predsednik Medunarodnog saveta za igru kao licnost od medunarodnog ugleda spremna da pomogne sve ono što cini umetnost, kao i razvoj mladih umetnika u buducnosti. U Beogradu danas postoji Fondacija Milorada Miškovica, koja ima zadatak da doprinosi i pomaže razvoju umetnicke igre i baleta u Srbiji. Dobitnik je mnogih nagrada.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…