desanka maksimovic2.jpgIzložba pod nazivom “Ostavljam vam samo reči”, koju je povodom 20-godišnjice od smrti pesnikinje Desanke Maksimović priredila Narodna biblioteka Srbije, otvorena je sinoć u galeriji Narodnog muzeja, a sadrži rukopisnu zadužbinu Desanke Maksimović. To su rukopisi pesama, prve verzije i prepisi, kao i nekih koje je pisala za čitanje u određenim prilikama kada je gostovala. Javnosti su po prvi put, ekskluzivno, predstavljeni najznačajniji rukopisi Desanke Maksimović koji so do sada bili čuvani kod njenih potomaka.

Izložba predstavlja izbor najdragocenijih segmenata zaostavštine Desanke Maksimović u kojima su beleške, koncepti, autografi pesama, prve i poslednje verzije tekstova, pisma pesnika čije je stihove prevodila, pisma i razglednice dece koja su je pozivala u svoju školu ili zahvaljivala na poseti, nagrade koje je dobijala…

Desanka Maksimović bila je više od pesnikinje, više od umetnice. Najčešći motiv u poeziji Desanke Maksimović je bila ljubav, a njena reč, odnos prema svetu i filozofija su i sami bili pesničke prirode.

Izložba “Ostaviću vam samo reči” će posle Valjeva gostovati u Banjaluci, a u planu je i gostovanje u Kragujevcu, Požarevcu i Zagrebu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…