infakt__frame.jpgZimski seminari biologije, primenjene fizike i elektronike, arheologije i društvenohumanistickih nauka za 120 srednjoškolaca poceli su danas u IS Petnica i trajace do 1. aprila. Namenjeni su za polaznike petnickih programa koji prvi put dolaze u IS Petnica. Od cetvrtka 28. marta za stare polaznike realizovace se seminar lingvistike.

Zimski seminar biologije realizuje se pod nazivom Dobrodošlica u biološke nauke. Na ovom, uvodnom, seminaru bice obuhvacen veliki broj tema iz razlicitih oblasti bioloških nauka o kojima ce govoriti saradnici sa Biološkog i Medicinskog fakulteta iz Beograda, PMF iz Novog Sada i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stankovic” iz Beograda.

Polazniccma ovog, a i drugih seminara koji se odvijaju u istom terminu, pruža se mogucnost da vide zanimljivu izložbu fotografija Biološkog istraživackog dtuštva “Josif Pancic”, koja je vec mesec dana otvorena u Petnici Na izložbi su izložene 92 fotografije koje su snimili clanovi društva tokom terenskih akcija u 2012. godini.

Primenjena fizika i elektronika
Seminar primenjene fizike i elektronike je koncipiran tako da polaznici, kroz teorijska predavanja, unaprede svoja znanja iz oblasti koje su obuhvacene školskim programom kao što su matematika, fizika, programiranje i elektronika. Pored toga, pružice im se mogucnost da slušaju predavanja o naprednim temama poput Fazi ekspertskih sistema, Machine Learning, Frame rate conversion i druga. Cilj seminara je, ne samo u usvajanju novih znanja, nego da se, kroz pracenje aktivnosti polaznika i razgovore, uoce oni najbolji. Predavaci dolaze sa fakulteta (Elektrotehnickog fakulteta iz Beograda i Fakulteta tehnickih nauka iz Novog Sada) i iz industrije (Intel, Mikrosoft…)

Arheologija
Tema zimskog seminara arheologije je Osnove arheološke nauke. Cilj je da se polaznicima, koji ove godine prvi put pohadaju seminar arheologije, predstave osnovne odlike ove naucne discipline, problematika kojom se bavi, metodologije i cilj arheoloških istraživanja, zatim da se polaznici upoznaju sa osnovnim odlikama istorijskih perioda i kulturnih grupa od praistorije do otomanskog perioda na tlu Balkana i Evrope. Seminar se realizuje kroz niz teorijskih predavanja koja ce prezentovati strucni saradnici sa Filozofskog fakulteta i Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i gosti sa Institute of Archaeology UCL, London i University College London, UCL Qatar.

Društvenohumanisticke nauke
Seminar društvenohumanistickih nauka je
multidisciplinarnog karaktera. Cilj je da se polaznicima pokaže zašto je društvene pojave važno posmatrati iz perspektiva razlicitih nauka. To ce se postici kroz predavanja i samostalne radove polaznika. Sva predavanja su interdisciplinarna i pokazace polaznicima kako jedna naucna disciplina može koristiti rezultate, do kojih dolaze naucnici iz drugih disciplina, ili metodologiju razvijenu drugim naucnim oblastima. Predavanja ce biti iz kvantitativne i kvantitativne metodologije, ekonomije, arheologije, istorije, antropologije, psihologije, književnosti i lingvistike. Za polaznike su planirana dva zadatka: 1) objašnjenje jednog pojma iz oblasti društvenih nauka i to tako što ce ga razmotriti iz perspektiva razlicitih naucnih disciplina i 2) ucenje metodologije istraživanja društvenih nauka kroz osmišljavanje istraživanja kojim bi se proverila istinitost nekog uvreženog stava.

Lingvistika
U pitanju je seminar lingvistike za tzv. stare polaznike i sadržajno ce obuhvatiti one teme za koje su sami polaznici, u toku prošlogodišnjeg ciklusa, iskazali interesovanje, a to su Filozofija jezika, Usvajanje govora kod dece i Kriticka analiza diskursa. Deo vremena ce biti posvecen razgovorima i predlaganju tema za letnje istraživacke projekte. Polaznici seminara lingvistike ce prisustvovati i pojedinim predavanjima na seminaru društvenohumanistickih nauka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…