meso.jpgJedan obrok dnevno koji se distribuira socijalno ugroženim porodicama posredstvom Narodne kuhinje u Valjevu podrazumeva jednu kutlaču kuvanog jela koje može da sadrži do 40 g mesa i pola kilograma hleba po osobi. Svakoga dana priprema se količina za 500 obroka koja se distribuira na tri mesta u gradu, a odnedavno se korisnicima dele i gotova jela.

Za mnoge korisnike ovo je jedini obrok što nikako im ne može biti dovoljno, ali su na žalost trenutne mogućnosti i sredstva takve da se količina ne može povećavati.

Sredstva za rad narodne kuhinje obezbeđuju se iz budžeta grada, ali i iz Fonda za narodnu kuhinju. Značajna sredstva dobijaju se od tužilaštva.

Siromaštvo i nezaposlenost doveli su do toga da se ljudi sve više prijavljuju na liste čekanja za dobijanje obroka i svi koji su u Centru za socijalni rad evidentirani kao korisnici materijalnog obezbeđenja porodice, stiču pravo da dobijaju i besplatne tople obroke. Na spisku je i blizu 200 dece mlađe od 18 godina. Ono što je bitno za korisnike je i da redovno moraju uzimati obroke ili se može desiti da budu izbrisani sa spiska.
Centri za socijalni rad najmanje jednom godišnje revidiraju spiskove i proveravaju da li je u međuvremenu nekome povećan standard, da li je ostvareno pravo na penziju ili neku drugu naknadu ili su, pak, izgubili socijalnu pomoć.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…