infakt__frame.jpgSavezna agencija za zapošljavanje Nemačke i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije danas su potpisale Sporazum o posredovanju o privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Saveznoj Republici Nemačkoj. Na ovaj način otvorene su mogućnosti za zapošljavanje radnika za zdravstvenu negu u bolnicima i domovima za stara lica na teritoriji Nemačke.

Sporazum su potpisali Monika Varnhagen, direktor nemačke Centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje (ZAV) i Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, u prisustvu ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji Hajnca Vilhelma i državnog sekretara Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragog Vidojevića.

„S obzirom da u ovom trenutku nismo u stanju da poslodavcima posredujemo kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu, odlučili smo da se obratimo zemljama koje imaju dobre radnike, a koji u svojoj zemlji ne mogu u pesrpektivi da nađu posao. Srbija je prva zemlja sa kojom smo potpisali ovakav sporazum i on je koristan za sve strane – poslodavci iz Nemačke dobijaju kvalifikovanu radnu snagu koja im već godinama nedostaje, u Srbiji se smanjuje nezaposlenost radnika ovog profila, dok medicinski radnici dobijaju mogućnost da započnu život u jednoj od najrazvijenijih zemalja sveta”, rekla je Monika Varnhagen. Ona je naglasila da je projektom Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) zadužena da odabrane radnike pripremi za odlazak i da ih potom podrže u prvom vremenu njihovog rada u Nemačkoj kako bi se lakše integrisali u društvo i radnu sredinu.

Ovim sporazumom Nemačka služba se obavezuje da proveri kredibilitet poslodavaca pre započinjanja postupka posredovanja, i da pripremi dvojezične ugovore o radu. Kada se govori o uslovima rada i boravka u Nemačkoj, ovaj sporazum predviđa da su ti uslovi isti kao i za sve radnike koji obavljaju istu vrstu poslova u okviru sistema zdravstvene zaštite.

“Sporazumom stavaramo mogućnost da naši medicinski radnici, kojih je oko 12.000 na evidenciji nezaposlenih, dođu do kvalitetnog posla u Nemačkoj uz maksimalnu podršku i zaštitu. Već je dogovoreno zapošljavanje oko 250 radnika, a prvi od njih će putem Nemačke krenuti već u aprilu. Od kolega iz Nemačke smo dobili informaciju da su potencijali za zapošljavanje mnogo veći. Dogovoreno je da bruto plata u početku bude oko 2300 evra, a ona će i porasti kada polože državni ispit”, rekao je Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. On je naglasio da će Nacionalna služba nastojati da ovaj model saradnje uspostavi i sa ostalim državama koje mogu da ponude kvalitetne poslove našim radnicima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…