Skola klupe.jpgU Srbiji postoji mnogo praznog prostora u školama koji ne donosi nikakve prihode, ali on do sada nije iskorišćen kroz javno-privatno partnerstvo. Za održavanje ovakih objekata, pre svega osnovnih škola, troši se veliki novac iz budžeta, a racionalizacijom školske mreže mogle bi da se ostvare značajne uštede. Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić je rekao da je postojeća mreža škola pravljena prema ranijem broju učenika i da je činjenica da se zbog nepovoljne demografske situacije smanjuje broj đaka, ali da se broj zaposlenih ne povećava.

Kostić je rekao da u školama ima praznog prostora i da će prelazak na sistem finansiranja po glavi učenika omogućiti određene uštede, ali da će se tek tada razmišljati o eventualnom izdavanju tog prostora. Kao i to da će se procesom racionalizacije u koji se ušlo pre četiri godine smanjio broj odeljenja.

U periodu od 2000. do 2006. godine veliki broj ljudi ušaoje u obrazovni sistem, između ostalog, zbog uvođenja izbornih predmeta i oglednih profila, ali bilo je slučajeva da se na jedno mesto primaju po tri zaposlena. Danas u obrazovnom sistemu ima oko 20.000 nastavnika sa nepunim fondom časova.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…