infakt__frame.jpgSnimio je više od 200 ploča i prodao ih u preko 15 miliona primeraka, održao je više od 10 000 koncerata širom sveta, pobedio na 106 festivala, ali nikad na Splitskom i ove godine obeležava 50 godina rada na estradi – Miki Jevremović. Jedan od najpopularnijih pevača zabavne muzike na našim prostorima uvek se rado vraća u Valjevo gde je proveo svoje školske dane, a sinoć je u Valjevskoj gimnaziji prisustvovao promociji monografije koju su priredili njegov brat Zoran Jevremović i dizajner Dušan Arsenić, a pod pokroviteljstvom Grada.

Miki Jevremović je u svojoj karijeri sarađivao sa mnogim kompozitorima u zemlji i inostranstvu mnoge pesme je napisao i sam. Početak karijere obeležile su pesme: “Mama”, “Pijem” i “Osamnaest žutih ruža”. Kasniji hitovi su bili: “Ako jednom vidiš Mariju”, “S kim si sada kad je tužno vreme”, “Pesnikova gitara”, “Grkinja”, “Lihnida” i tako dalje. 1970ih godina, pored Đorđa Marjanovića i Radmile Karaklajić, bio je veoma popularan u SSSR.

Pored muzike, velika ljubav mu je šah, te je učestvovao na više turnira u zemlji i inostranstvu. Najveći uspeh mu je remi sa svetskim prvakom Anatolijem Karpovom. U vreme najveće popularnosti postojalo je rivalstvo između obožavaoca Mikija Jevremovića i Đorđa Marjanovića. Tako su postojali klubovi vatrenih obožavaoca: “Đokisti” i “Mikisti”.

Monografiju između ostalog, sadrži brojne novinarske članke i fotografije iz različitih perioda pevačeve karijere, uz poseban akcenat na gostovanja u Sovjetskom Savezu, gde je svojevremeno Jevremović bio izuzetno popularan. Promociji monografije prisustvovali su i brojni prijatelji Mikija Jevremovića koji su pored prijateljstva i sarađivali sanjim.

Narednog vikenda u Domu sindikata u Beogradu Miki Jevremović održaće solistički koncert kojim će obeležiti pola veka svog rada, a kako sam kaže, teško je bilo odabrati pesme.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…