ispetnica1.jpgJesenji seminari
Od 19. do 22. oktobra, u Istraživačkoj stanici Petnica, realizuju se jesenji seminari arheologije, antropologije, astronomije, biologije, elektronike i geologije i voda. Seminari su namenjeni onim polaznicima koji su ovog leta radili samostalne istraživačke projekte, pa će delom biti posvećeni i finalizaciji urađenih projekata.

Arheologija
Na seminaru arheologije obrađivaće se tema Sahranjivanje kroz istoriju. Cilj je da se polaznici programa arheologije upoznaju sa činom sahranjivanja u ljudskoj istoriji i njegovom evolucijom. Govoriće se o načinima sahranjivanja tokom praistorije, antike i srednjeg veka i metodama istraživanja. Biće obrađeno istraživanje grobnica, kao i evidentiranih pokretnih arheoloških nalaza u njima i istraživanje nadgrobnih spomenika.
U radu seminara učestvuju stručni saradnici iz Narodnog muzeja i Filozofskog fakulteta iz Beograda. Na seminar je pozvano dvadeset polaznika.

Astronomija
Jesenji seminar astronomije je koncipiran tako da okupi polaznike, njihove mentore i mlađe saradnike sa ciljem da se završi rad na letošnjim projektima od kojih će najbolji biti prezentovani na godišnjoj Konferenciji radova polaznike obrazovnih programa ISP.
Planirano je i da se održi nekoliko korisnih predavanja o pisanju i prezentovanju radova.

Biologija
Osnovni cilj seminara biologije je završavanje projekata koje su polaznici realizovali tokom letnjih seminara, pisanje radova i njihova priprema za Konferenciju. Pored radionica i mentorskog rada, planira se i nekoliko tematski povezanih predavanja sa idejom upoznavanja polaznika sa konceptom
EKO – EVO – DEVO, koji objedinjuje saznanja evolucione biologije, biologije razvića i ekologije i omogućava razumevanje određenih vrlo složenih fenomena koje je ranije bilo gotovo nemoguće objasniti.
Predavači dolaze sa Instituta “Siniša Stanković” i Biološkog fakulteta u Beogradu, a putem video linka će se uključiti dr Dušan Mišević sa Univerziteta Paris Descartes, koji će govoriti o digitalnoj evoluciji.
Na seminaru će biti angažovani i studenti saradnici koji su leto proveli na letnjim školama i laboratorijskim praksama u Tibingenu, Drezdenu, Beču, Kembridžu i St. Petersburgu. Oni će polaznicima prezentovati projekte na kojima su tamo radili, nove metode koje su savladali i sa njima će podeliti utiske o institucijama u kojima su boravili i istraživačkim grupama sa kojima su sarađivali.

Elektronika
I jesenji seminar elektronike prevashodno je
posvećen završavanju letnjih projekata i njihovoj pripremi za Konferenciju. Planirano je i održavanje nekoliko predavanja iz oblasti telekomunikacija i optimizacije linux operativnog sistema.

Geologija i Vode
Seminar geologije i voda se realizuje na temu Geologija i životna sredina, što će polaznicima pružiti mogućnost da saznaju o, danas aktuelnim problemima kroz predavanja kao: Nemetalične mineralne sirovine i životna sredina, Ekogeološka karta…
Cilj je da se polaznicima prezentuju neki aspekti zaštite prirodne sredine u oblasti geoloških nauka. Zadatak za polaznike je završavanje projekata i njihova priprema za Konferenciju. Saradnici na seminaru su sa Rudarsko-geološkog fakulteta i Geološke i hidrometeorološke škole “Milutin Milanković” iz Beograda.

Orionidi
Od 19. do 23. oktobra, Petnička meteorska grupa, organizuje, na Debelom brdu, kamp za posmatranje Orionida, meteorskog roja nastalog od poznate, Halejeve, komete.
Maksimum se očekuje od 20. do 22. okrobra.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…