seoski turizam.jpgRepublički zavod za statistiku započeo je popis svih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Time će biti omogućen uvid u stanje poljoprivrede, njene potencijale, kao i u nedostatke i probleme koje bi trebalo rešavati. Popisom poljoprivrede biće obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva, a prikupljaće se podaci o veličini poseda, navodnjavanju, upotrebi mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja, broju grla stoke i košnica, poljoprivrednoj mehanizaciji, organskoj proizvodnji, ribnjacima, površinama pod šumama. U Odeljenju RZS u Valjevu ističu da je tajnost podataka zagarantovana i da nikako neće služiti u druge svrhe, a da se popis na ovoj teritoriji za sada odvija bez ikakvih problema.

Cilj resornog ministarstva i jeste da ima uvid u realnu sliku sa terena, jer se priprema Zakon o podsticajima u poljoprivredi koji bi trebalo da bude dugoročan. Prikupljeni podaci poslužiće kao analitička osnova za kreiranje adekvatne politike podsticanja.

Prvi elementarni podaci biće gotovi mesec dana nakon završetka popisa, koji će trajati dva i po meseca.

Poljoprivredni potencijali danas se porede sa onim što je nafta bila pre 25 godina. Po takvim poređenjima, Srbija leži na izvorištu nafte, jer ono što je nafta danas, to će biti hrana za 25 godina. I u ovakvoj teškoj situaciji i suši Srbija ima hrane za izvoz.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…