ispetnica4.jpgOd 1. do 9. oktobra, u Istraživačkoj stanici Petnica, paralelno se održavaju vežbovni seminari fizike, elektronike i astronomije. Polazniici ovih seminara prvi put ove godine učestvuju u radu edukativnih programa I—P. Ideja je da se vidi kako bi funkcionisali kombinovani vežbovni seminari, tako da bi polaznici sa sva tri seminara trebalo da urade bar po jednu vežbu sa svakog od ova tri programa.

Program se sastoji iz tri dela. Prvi deo je metodološki i sastoji se od bloka predavanja na kome će polaznici naučiti obradu rezultata merenja i bloka na kome će naučiti osnove programiranja u programskom jeziku Ce. Ovaj deo će sva tri seminara raditi zajedno.

U drugom delu polaznici će raditi u okviru izabranog seminara kako bi kroz laboratorijske vežbe upoznali opremu i metode koje će koristiti i kasnije prilikom izrade samostalnih projekata sledeće godine.

U trećem delu seminara, polaznici će ponovo, svi zajedno, raditi na dvodnevnim grupnim mini-projektima i kroz taj rad bi trebali da pokažu ono što su naučili u toku seminara.

Cilj ovog vežbovnog seminara fizike je da polaznici steknu osnovna znanja neophodna za obradu rezultata merenja, kao i da upoznaju aparature i osnovne programske alate neophodne za rad u laboratoriji.

Na vežbovnom seminaru elektronike, pre izvođenja pojedinačnih vežbi, biće organizovaa predavanja koja će predstavljati uvod i teorijsku potporu za rad u laboratoriji, npr. o merenjima, programiranje…

U delu koji se odnosi na astronomiju, polaznici će se upoznati sa metodologijom u astronomiji, radiće praktične vežbe i baviti se analizom podataka.

Kamp Petničke meteorske grupe

Petnička meteorska grupa organizuje, od 5. do 9. oktobra, kamp u Istraživačkoj stanici Petnica.

Kamp je u osnovi namenjen vizuelnom posmatranju meteorskog roja Drakonida. Namera je da se vidi i koliko je pala aktivnost ovog meteorskog roja u odnosu na njegov maksimum koji se dogodio prošle godine.

U toku kampa, za članove grupe, organizuje se Kurs R-a. ” pitanju je besplatni softver za obradu podataka, pa će se polaznicima kampa pružiti mogućnost da ovladaju ovim korisnim softverom koji nalazi primenu u različitim naučnim oblastima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…