krst.jpgPravoslavne crkve koje koriste stari kalendar, obeležavaju danas praznik upokojenja Bogorodice Marije ili Uspenje Presvete Bogorodice. Velika Gospojina poznata je kao praznik majki i dece.
Danas se u pravoslavnim crkvama koje koriste stari kalendar, obeležava praznik spomena na upokojenja Bogorodice Marije. Zvanični naziv praznika je “Uspenje Presvete Bogorodice”.
Praznik je većina pravoslavnih crkava, pošto koristi novi kalendar, obeležila 15. avgusta.

U Grčkoj, a od ove godine i u Rumuniji, to je državni praznik, vernici masovno posećuju čudotvorne Bogorodičine ikone, a najviše ih odlazi na egejsko ostrvo Tinos, u hram Evangelistrija.

Dosta vernika dolazi u hram “Panagia Ekatontapilijani” na ostrvu Paros, kao i u “Panagia Sumela” u Veriji, na severu.

Rimokatolička crkva je proslavila ovaj praznik pre dve nedelje, pa su tog dana, širom Evrope bila uobičajena masovna hodočašća sa desetinama hiljada učesnika.

U Lurdu, u Francuskoj bilo 300.000 vernika, pošto je papa takođe pohodio svetište, koje postoji od 1873. godine.

Po starom kalendaru, posebno je svečano u Jerusalimu, jer tamo Jerusalimska patrijaršija vrši obred simbolične sahrane Bogorodice. Slični obredi postoje u Rusiji i u Ukrajini.

Sveto Pismo ne daje saznanja o kraju zemaljskog života Bogorodice. Po predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Prema drugim nepotvrđenim izvorima, Bogorodica je putovala po predelima današnjeg Bliskog istoka, pa je tako stigla i do Svete Gore.

Ne mali broj porodica slavi današnji praznik kao svoju krsnu slavu, a među njima je i užarski esnaf u leskovačkom kraju.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, danas se vernici, posebno žene pričešćuju, uopšteno govoreći, ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, današnje, i Male Gospojine, koja je 21. septembra, najbolje brati lekovito bilje.

Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…