penkalo.jpgPočetak rada javnih beležnika odlaže se za mart sledeće godine. Notari će biti ovlašćeni za poslove koje do sada imaju samo sudovi. Da bi njihov rad bio moguć nadležni će uskladiti zakonske rokove i osnovati Komoru javnih beležnika. Srbiji je potrebno 300 notara.

Umesto da se kancelarije javnih beležnika otvore prvog septembra, notari u Srbiji počeće da rade prvog marta sledeće godine. Na državnom nivou, biće ovlašćeni za neke od poslova koje sada obavljaju sudovi. U Ministarstvu pravde ističu da se rok pomera, jer mnogi podzakonski akti nisu usvojeni na vreme, pa će se ta odlaganja rešiti izmenama Zakona o javnom beležništvu.

Kada notari počnu da rade, građani bi trebalo da lakše i jeftinije obavljaju pravne poslove koji se sada završavaju isključivo u sudu. Tako bi oni koji u svom mestu nemaju sud, mogli da se obrate notaru umesto da putuju desetine kilometara. Da bi to i bilo moguće, narednih šest meseci, nadležni će uskladiti zakonske rokove i osnovati Komoru javnih beležnika.

“Mora hitno da se donese čitav niz podzakonskih akata. Skoro nijedan zakonski akt nije usvojen kako treba, mi čak ni Komoru notara, sem na papiru, nemamo. Potrebno je takođe odraditi ceo jedan niz aktivnosti koji se tiče polaganja ispita od strane notara”, kaže predsednik skupštinskog Odbora za zakonodavstvo Vladimir Cvijan.

Standard je da na 25.000 stanovnika radi jedan notar, što znači da je Srbiji potrebno njih 300. Za sada ih je nedovoljno jer su prvi javnobeležnički ispit položila samo 23 kandidata. Jedna od njih je Nina Štiglić. Ona ističe da notar mora da bude dovoljno stručan, jer će javni beležnici preuzeti znatan deo sudskih poslova. Overa dokumenata je samo jedan od njih.

Nina Štiglić kaže da će notari vršiti proveru sadržine ili sačinjavati ugovore, tako da iza overenih ugovora stoji notar koji odgovara za posao koji je uradio.

“To su uglavnom imovinsko pravni poslovi, recimo ugovori o doživotnom izdržavanju, ugovori o raspodeli imovine za života, bračni, odnosno kako ih narod zove predbračni ugovori, podeli imovine, raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica i slične vrste ugovora”, kaže Nina Štiglić.

Stručnjaci tvrde da će zahvaljujući ovoj službi mnogi pravni poslovi biti jeftiniji i sigurniji.

“To će dovesti do manje manjkavih pravnih poslova, što će dovesti do veće pravne sigurnosti pre svega kada su u pitanju pravni poslovi u vezi sa nepokretnostima gde je kao što znate do sada postojao veliki broj zloupotreba i velika pravna nesigurnost. To će opet dovesti do manjeg sporenja među građanima. Druga bitna stvar je rasterećenje sudova”, smatra Ivana Radosavljević iz Ministarstva pravde.

U narednom periodu znaće se koliko će koja usluga notara koštati. Dok se to pitanje ne reši i ostali podzakonski akti ne usvoje, Srbija će biti jedina zemlja u regionu u kojoj još ne rade javni beležnici.
Izvor:RTS

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…